Frågor och svar om konstnärliga gestaltningsuppdrag

Information om vad det innebär att arbeta med Region Stockholm som konstnär i gestaltningsuppdrag i vårdmiljö. Frågor och svar publiceras på svenska.

Inför ansökan

Information som är bra att ha inför din ansökan.

Vem kan söka gestaltningsuppdrag?

För att kunna ansöka om konstnärligt gestaltningsuppdrag måste följande krav uppfyllas:

  • Du måste vara yrkesverksam konstnär.
  • Vid tilldelat uppdrag måste du kunna fakturera enligt relevanta skatteregler, exempelvis genom att vara godkänd för F-skatt (enskild firma eller bolag)

Hur definieras "yrkesverksam konstnär"?

Enligt Konstnärsnämnden är “En professionellt yrkesverksam konstnär en person som helt eller delvis kan försörja sig på sin konstnärliga verksamhet och som återkommande låter sin konst möta en publik eller ett konstnärligt sammanhang.

En konstnär kan använda sin kompetens på många olika sätt, till exempel som pedagog, i reklam eller andra uppdragssammanhang utanför den egna konstnärliga verksamheten. (Den som enbart ägnar sig åt uppdrag av detta slag är inte konstnärligt yrkesverksam på en professionell nivå i detta sammanhang).”

Kan internationella konstnärer söka?

Ja, vi tar emot ansökningar av yrkesverksamma konstnärer baserade i eller utanför Sverige.

Utlysningarna finns översatta till engelska. Det finns ingen garanti att alla projekthandlingar finns tillgängliga på flera språk.

Jag har inte bolag eller enskild firma -kan jag söka?

Vi är öppna för att arbeta med konstnärer som inte har enskild firma eller eget bolag. Om du tilldelas ett skissuppdrag måste du underrätta oss om hur du avser att fakturera innan vi skriver avtal.

Kan jag söka tillsammans med annan eller andra konstnärer?

Ja, i din intresseanmälan kan du fylla i information om medsökande.

Hur får jag reda på när det finns aktuella utlysningar?

Alla utlysningar publiceras på Region Stockholms webbplats.

Om du har ett konto i Konstnärsbasen får du automatiskt information via e-post om nya utlysningar.

Här annonseras utlysningar:

  • Annonsering sker i Konstpool. 
  • Utlysningarna vidarepubliceras på kulturförvaltningens facebook

Om ansökningsförfarandet

Vanliga frågor och svar om ansökningsförfarandet.

Vad krävs i ansökan?

Du kan till din intresseanmälan bifoga CV och bildmaterial genom att hänvisa till ditt konto i Konstnärsbasen eller ange en länk till en webbplats där referensmaterial finns. 

Inga skisser ska bifogas i anmälan.

Var visar jag mitt referensmaterial?

Region Stockholms kulturförvaltning har en databas för konstnärer kallad Konstnärsbasen. När du skapat ett konto i Konstnärsbasen kan du ladda upp ditt CV visa dina arbeten och få information om utlysningar. Använd gärna Konstnärsbasen som referens i din intresseanmälan.

Om du inte vill skapa ett konto i Konstnärsbasen kan du i din intresseanmälan hänvisa till en webbplats där vi kan hitta din CV och bildmaterial.

Om du inte kan visa dina arbeten via Konstnärsbasen eller på webben så kan du skicka in fysiskt material. Var noga med att bifoga både CV och bildmaterial. Inskickat material återsänds ej, men går att hämta på kulturförvaltningen efter överenskommelse.

Hur ser urvalsprocessen ut?

Intresseanmälningar till våra utlysningar bedöms först av Region Stockholms kulturförvaltnings avdelning för konst i samarbete med externa konstrådgivare.

Urvalet presenteras sedan för sjukhusets representanter, byggföretagets projektledare och för arkitekter som får lämna kommentarer utifrån sina kompetensområden.

Beslut om vilka konstnärer som ska inbjudas fattas av förvaltningschef/chefen för avdelningen för konst, på delegation av Region Stockholm kulturnämnd.

Konstnärernas namn offentliggörs vid beslut om gestaltningsuppdrag. Till dess är uppgifterna under sekretess.

Hur bedöms skissförslagen?

Region Stockholm arbetar med utgångspunkt i den mångfald som besökarna representerar på uppdragsplatsen, exempelvis en vårdavdelning, och utifrån den verksamhetens förutsättningar och sammanhang.

Vi eftersträvar variationsrikedom, innehållslig hållbarhet, materialmässig hållbarhet, och tillgänglighet i gestaltningarna, som det står i utlysningarna.

Med variationsrikedom menas att det ska finnas representation utifrån flera perspektiv, exempelvis tekniker, material eller berättelser.

Dessa fyra aspekter på kvalitet beaktas vid bedömningssituationer och fungerar som ett verktyg för att ställa relevanta och kritiska frågor. 

Hur får jag reda på vem som får uppdrag?

Om du anmält intresse för en utlysning blir du underrättad via e-post om urvalet.

Information om tilldelade uppdrag publiceras också på Region Stockholms webbplats.

Jag har konstverk jag vill sälja – hur gör jag?

Inköp av lös konst kan ske i projekt men gestaltningsprojekt förutsätter verk som skapas för en specifik plats.

Du kan ladda upp bilder av konstverket och relaterat material, som konstnärens CV, på Region Stockholms kulturförvaltnings digitala databas Konstnärsbasen. Informationen på Konstnärsbasen är tillgänglig och sökbar för kulturförvaltningens konstprojektledare och externa konstrådgivare, som arbetar med inköp av konstverk till Region Stockholms vård- och administrationsmiljöer. Om ditt konstverk blir aktuellt för inköp till ett projekt så blir du kontaktad.

Tänk på att våra projekt förekommer i olika sammanhang. Konstverk som fungerar i en miljö fungerar kanske inte lika bra i en annan.

Om konstnärliga gestaltningsuppdrag

Vanliga frågor och svar om gestaltningsuppdrag.

Hur skiljer sig ett gestaltningsprojekt i vårdmiljö från andra platser?

Förutsättningarna för konstnärliga gestaltningar i vårdmiljö är unika för varje plats. Stor hänsyn måste tas till miljön och verksamheten; det kan handla om allt från hygienkrav som påverkar materialvalet till patientupplevelser som påverkar gestaltningsuppdragets innehåll.

Region Stockholm är också en stor organisation med många inblandade parter i ett projekt. Olika verksamheter är också myndigheter som ska uppfylla olika myndighetskrav.

Projekttiden kan också påverkas då konstens installationstid kommer sent i projektet även om arbetet med konsten kan pågå under flera år.

Vad innebär det att arbeta med byggprojekt?

Byggprojekt sträcker sig ofta över flera år. Eftersom kulturförvaltningen är involverad i ett tidigt skede i byggnadsprocessen kan gestaltningsuppdraget också sträcka sig över flera år och ibland påverkas av ändringar i byggprocessen. Tider, processer och leveranser för den konstnärliga gestaltningen samordnas med byggprojektet.

Var hittar jag ritningar och skisser för platsen?

De flesta utlysningar är för platser och rum som ännu inte är byggda. Därför kan vi inte visa bilder av platser för konstnärliga gestaltningar. I vissa fall finns det arkitektritningar och modeller. De publiceras då vanligtvis i samband med utlysningen.

De konstnärer som väljs ut för skissuppdrag får detaljerad information om platsen för gestaltningen.

Vilken roll har konstnären i projektet?

Konstnären arbetar tillsammans med konstprojektledare och personal på kulturförvaltningen. Projekten omfattar nära samarbete med projektens organisation. Platsernas grad av offentlig eller privat karaktär, liksom öppenhet och avskildhet, kan variera stort. Konsten utformas alltid specifikt för platsen och sammanhanget den ingår i. Att arbeta med konst i vårt sammanhang innebär alltid att arbeta i offentliga rum, antingen i vårdmiljöer eller i anslutning till dessa.

Vilket ansvar har konstnären?

En konstnär som får ett gestaltningsuppdrag ansvarar för produktionen av sitt konstverk, inklusive budget och administration. Uppdragen sträcker sig ofta över flera år.

Förutsättningarna framgår i varje utlysning.

  • Konstnären ska följa Region Stockholms miljökrav.
  • Skötselanvisningar för konstverket tas fram i dialog med kulturförvaltningen, som ansvarar för förvaltandet av konsten.

Vem kommer jag att arbeta med?

Konsten ingår i ett arkitektoniskt sammanhang vilket innebär samarbete mellan många olika aktörer.

I projekten ingår kulturförvaltningens projektledare, konstrådgivare, byggprojektets arbetsledare, arkitekter och verksamhetsrepresentanter.

Med stor erfarenhet av att producera konstprojekt i vårdmiljö stödjer avdelningen för konst konstnären genom hela gestaltningsuppdraget.

Kulturförvaltningens kommunikationsenhet samordnar information och pressmaterial.

När måste jag resa till Stockholm?

Region Stockholms vårdverksamheter finns i Stockholm. Vi välkomnar intresseanmälningar från konstnärer från andra delar av Sverige och världen. Om du tilldelas ett skissuppdrag kan många möten ske digitalt. 

I vissa fall måste du vara beredd att resa till Stockholm för att ta del av projektets specifika sammanhang och i vissa fall också för att leverera skissuppdraget. Om du blir tilldelad ett gestaltningsuppdrag måste du också resa till Stockholm för projektmöten som inte kan hållas digitalt och vid installation av verket.

I samband med invigning är det alltid uppskattat med konstnärens närvaro.

  • Senast granskad: 29 april 2024

Du kanske också är intresserad av