Femtonde året i rad för SL på We Are Sthlm

We Are Sthlm är en unik arena för Region Stockholm när det gäller att prata med ungdomar om hur de upplever tryggheten i kollektivtrafiken. Varje år samlar trafikförvaltningen in de unga resenärernas tankar, behov och förslag i ett välbesökt SL-tält.

För Julia (t.v.) och Tyra (t.h.) är det andra respektive tredje gången de jobbar i SL-tältet under We Are Sthlm.

Den 13-17 augusti är det dags för We Are Sthlm, festivalen i Kungsträdgården som görs av, med och för ungdomar i regi av Stockholms stads kulturförvaltning. När trafikförvaltningen deltar för 15:e året i rad, samarbetar man i vanlig ordning med ungdomar och personal från flera av trygghets- och trafikentreprenörerna. De senare är försedda med surfplattor där man samlar man in tonåringarnas förslag på hur man kan öka tryggheten i kollektivtrafiken. Förra året fick man in 856 förslag.

Det som får oss att komma tillbaka och jobba i SL-tältet är gemenskapen mellan oss som jobbar och de som är besökare.

För Julia och Tyra är det andra respektive tredje året i SL-tältet. De har avancerat från helpers, alltså volontärer, till workers. Som worker får man lön och har också ett större ansvar för hur det är i tältet. Så här säger Tyra:

– Det som får oss att komma tillbaka och jobba i SL-tältet är gemenskapen mellan oss som jobbar och de som är besökare. SL anstränger sig för att förstå ungdomarna och att föra diskussioner. Man är där för att ha kul men också för att informera. Vi har lärt oss mycket mer om SL sedan vi började.

Julia fyller i:

– Det man får ut av att hänga i SL-tältet är att man får förståelse – om man inte fattar vad grejen med SL är. Jag visste inte ens att det fanns ett trygghetsnummer, eller vad det var, innan jag började jobba i tältet och nu berättar vi om det varje dag. Man kan säga vad man tycker och har möjligheter att vara med och förbättra SL. SL är mer än bara bussen hem.

Enligt dem båda är SL-tältet en plats där många gärna är och där man får nya vänner.

– Vi som jobbar i tältet har en bra gruppkänsla. Jag har upptäckt att jag gillar att jobba med ungdomar. Om någon kommer och berättar att "Min station är stökig på grund av det här eller det här ...", då har jag en annan förståelse för vad de berättar eftersom jag också är ung. Vi har lättare att relatera till varandra, säger Tyra.

Fakta om We Are Sthlm

We Are Sthlm är en gratis ungdomsfestival som Stockholms stads kulturförvaltning anordnar för alla ungdomar mellan 13 och 19 år. Visionen är att genom glädje och möten göra Stockholm till en bättre plats att vara ung på. Festivalen äger rum i Kungsträdgården i centrala Stockholm och pågår i fem dagar i augusti med programpunkter inom musik, dans och aktiviteter.

Tillbaka till nyhetslistan kollektivtrafik