Konstjubileer i tunnelbanan

I år skulle den folkkära konstnären Helga Henschen ha fyllt 100 år. Det firar SL med visningar av konsten på Tensta tunnelbanestation och vernissage med textiltryck och teckningar skapade av elever från Enbacksskolan. I år är det också 60 år sedan satsningen på konst i tunnelbanan inleddes, vilket uppmärksammas med tre specialvisningar av T-Centralens konst.

Helga Henschens konstverk på Tensta tunnelbanestation hyllar solidaritet och mångfald.

Helga Henschen kan kanske bäst beskrivas som en mångkonstnär. Hon arbetade med måleri, skulptur och affischer men gjorde även illustrationer och gav ut flera böcker. Hennes mest omfattande verk är tunnelbanestation Tensta, som invigdes 1975. Temat för stationen är "En ros till invandrarna. Solidaritet. Syskonskap". På väggarna, i golvet och i taket blandas bilder med citat på många olika språk.

Konstvisning på Tensta tunnelbanestation 

100-årsjubileet av Helga Henschens födelse firas på många olika sätt. Den 21 november är det vernissage på utställningen "Min gröna dröm är röd" på Tensta konsthall. Det är även titeln på en av Helgas böcker och kan sägas vara Helga Henschens programförklaring.

I samband med att utställningen öppnas anordnas en specialvisning av stationen med konstguiden Marie Andersson. Firandet fortsätter den 26 november när Spårvägsmuseet kommer till Tensta och bjuder på en familjevisning av konsten på stationen samt möjlighet att titta på de populära veteranbussarna.

Vernissage med barns teckningar

Helga Henschen hade en önskan om att barn boende i Tensta skulle skapa bilder som kunde visas på stationen. I början gick hon själv runt och samlade in teckningar. Under årens lopp har många skolbarn i Tensta visat sina teckningar på stationen.

Den 5 december är det vernissage för nya verk. Det är sjätteklassare i Enbacksskolan i Tensta som under hösten har arbetat tillsammans med konstnären Pia Sandström och skapat nya bilder i form av textiltryck till stationen.

Glasmosaik på spårväggen på T-Centralens övre plattform, skapad av Bengt Edenfalk och Erland Melanton. Foto: Hans Ekestang

Glasmosaik på spårväggen på T-Centralens övre plattform, skapad av Bengt Edenfalk och Erland Melanton.

Konsten fyller 60 år

Konsten i Stockholms tunnelbana är känd över hela världen, och tunnelbanan kallas ibland för "världens längsta konstutställning". Den 24 november 1957 öppnade stationerna T-Centralen och Gamla stan, vilket innebar att den gröna linjens södra och västra delar bands samman. Och det var också startskottet för satsningen på konst i tunnelbanan, en satsning som nu fyller 60 år.

För att uppmärksamma jubileet arrangerar trafikförvaltningen/SL tre specialvisningar av T-Centralens konst lördagen den 25 september tillsammans med konstguiden Marie Andersson. Visningarna tar 30 minuter och är gratis, endast en giltig färdbiljett behövs.

Tillbaka till nyhetslistan kollektivtrafik