Nu går det att båtpendla mellan Ekerö och city

Den 22 augusti startar trafikförvaltningen på prov en ny båtlinje som knyter samman Tappström på Ekerö med Klara Mälarstrand i Stockholm.

M/S Kungshatt trafikerar nya pendelbåtslinjen 89.

Pendelbåtslinje 89 kommer att gå i rusningstid höst, vinter och vår, men ha uppehåll under sommaren, då färre arbetspendlar.

Ett avtal på två år är tecknat med Rederi AB Ballerina, som kommer att köra trafiken. Från Ekerö går två morgonavgångar och en på eftermiddagen.

De här försökslinjerna är en del i arbetet med att hitta nya kollektivtrafiklösningar på vatten.

Från Klara Mälarstrand går en morgonavgång och två avgångar på eftermiddagen. Tanken är att följa pendlingsmönstret för dem som bor på Ekerö och jobbar i stan.

- Syftet med pendelbåtslinje 89 är primärt att avlasta Ekerövägen i rusningen och den landburna trafiken under arbetet med Förbifart Stockholm. Linjen är därför medfinansierad av Trafikverket, säger Fredrik Cavalli-Björkman, biträdande trafikdirektör på trafikförvaltningen.

Försökslinjer som ska utvärderas

Både pendelbåtslinje 89 och den tidigare startade linje 85 över Riddarfjärden, är försökslinjer som trafikförvaltningen ska utvärdera innan man kan fatta beslut om att de permanent blir en del av SL-trafiken.

- De här försökslinjerna är en del i arbetet med att hitta nya kollektivtrafiklösningar på vatten. Passagerarstatistiken inom SL:s pendelbåtstrafik visar på en kraftig ökning de senaste åren. Mellan 2014 och 2015 ökade antalet resenärer med cirka 20 procent, säger Fredrik Cavalli-Björkman.

Premiärturen går från Tappström (Ekerö) måndagen den 22 augusti klockan 07.20. Båtturen tar cirka 50 minuter och båten avgår igen från Klara Mälarstrand mot Tappström klockan 08.20.

Fakta – Pendelbåtslinje 89

  • Båten går mellan Tappström (Ekerö) och Klara Mälarstrand via Kungshättan (på Kungshatt, måste beställas i förväg) – Ekensberg – Lilla Essingen.
  • När det är tjock is i Tappströmkanalen anlöper linje 89 i stället en ersättningsbrygga vid Jungfrusunds varv, som resenärerna når med buss från Tappström.
  • Linjen går helgfri måndag till fredag under höst, vinter och vår (den går inte under SL:s sommartidtabell). Tidtabell för linje 89 finns på sl.se.
  • Båten tar 190 passagerare, 30 cyklar och två rullstolar.
  • Båten som går då det är is i Mälaren tar 140 passagerare, 10 cyklar och 2 rullstolar.
  • Vanlig SL-taxa gäller. Det går inte att köpa biljett ombord.
Tillbaka till nyhetslistan kollektivtrafik