Tvärbanan går hela vägen till Solna station

På måndagen den 18 augusti invigdes Tvärbanans hållplats Solna station. Därmed är utbyggnaden av Tvärbanans Solnagren färdig.

Den sista etappen i utbyggnaden innebär ett smidigare byte mellan tvärbana och pendeltåg vid Solna station, som är en viktig knutpunkt i kollektivtrafiken.

Christer G Wennerholm, trafiklandstingsråd, Stockholms läns landsting och Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande i Solna stad inviger den nu färdigbyggda banan.

Trafiken mellan Alvik och Solna centrum startade den 28 oktober 2013 och nu är alltså den sista sträckan fram till Solna station klar. Arbetet med utbyggnaden av Tvärbanan i norr, Solnagrenen påbörjades hösten 2009 i Traneberg. Sträckan är 6,7 kilometer lång, med tre broar och tre tunnlar samt åtta nya hållplatser.

Nu startar 10-minuterstrafiken

Under sommaren har det gjorts arbeten för en effektivare och stabilare trafik på Tvärbanan, både på den gamla sträckan från Alvik till Sickla udde, och på den nya sträckan mellan Alvik och Solna station. Nu kan alltså Tvärbanans Solnagren trafikeras med 10-minuterstrafik istället för som tidigare med 15-minuterstrafik.

Nästa steg

Tvärbanan kommer även att förlängas i öst på sträckan från Sickla udde i Hammarby Sjöstad till Sickla i Nacka. I Sickla blir det enkelt att byta till Saltsjöbanan vilket innebär att ännu en viktig knytpunkt i kollektivtrafiken skapas.

 

Tillbaka till nyhetslistan kollektivtrafik