Förlängning till T-Centralen

Linje 7 ska förlängas och får en ny ändhållplats vid T-Centralen. Den nya hållplatsen kommer tas i bruk i september 2018. Då kommer linje 7 att trafikera sträckan Waldemarsudde - T-Centralen.

Detta gör vi

Linje 7 förlängs. Ändhållplats blir nu T-Centralen i stället för Kungsträdgården.

Syfte

Den nya hållplatsen T-Centralen som ligger på Klarabergsgatan innebär enkla byten till tunnelbana, buss, pendeltåg och fjärrtåg.

Vem påverkas och tidplan

Vägarbeten pågår på Klarabergsgatan och Hamngatan fram till augusti 2018. Busstrafiken leds om till Mäster Samuelsgatan/Regeringsgatan.

I dag går linje 7 från Kungsträdgården på Hamngatan förbi Nordiska museet, Gröna Lund och Skansen till Waldemarsudde på Djurgården. September 2018 kommer sträckan vara T-Centralen - Waldemarsudde.

 Visionsbild som visar spårvagn Linje 7 när den trafikerar Klarabergsgatan i ett myllrande stadsliv

Visionsbild av den nya sträckningen från nuvarande ändhållplats till den nya slutdestinationen vid T-Centralen. Illustration av DinellJohansson och Jonas Bohlin Arkitektkontor AB.

Ny ändhållplats T-Centralen

Linje 7 ska förlängas och få en ny ändhållplats på Klarabergsgatan. Perrongerna kommer ligga mellan tunnelbanans uppgångar vid Sergels torg och Drottninggatan och pendeltågens uppgång från nya stationen Stockholm City. Vägarbeten börjar under 2018 och trafiken startar i september 2018. På platsen pågår just nu Stockholms stads arbete med tätskikt och ny gatumiljö för en bilfri gata. Staden och Spårväg City samverkar för ett smidigt och kostnadseffektivt arbete. Till exempel är det staden som ser till att de spårkroppar av betong, som rälsen läggas på, läggs i gatan.

Nya spårvagnar

I dag är det sex vagnar som trafikerar linje 7. När sträckan blir längre behövs fler vagnar för att kunna bibehålla turtätheten. Därför köps ytterligare två spårvagnar inför trafikstart av den nya ändhållplatsen. Läs mer om de nya spårvagnarna:

Fler spårvagnar till linje 7

Djurgårdsbron - Ropsten, pausad sträcka

Arbetet med sträckan genom Norra Djurgårdsstaden som skulle koppla ihop linje 7 med Lidingöbanan är pausat.

Tillbaka till alla projekt

Hjälp oss att förbättra Sll.se!

 
Tillbaka till alla projekt

Hjälp oss att förbättra Sll.se!