Sprängningar inifrån berget hörs vid Slussens T-bana – bilder ska öka förståelsen

Inne i Katarinaberget byggs Slussens nya bussterminal. Sprängningar kommer att pågå hela året och vid borrning inför sprängning använder projektet en Boomer XE3C. Bilder på den och andra bilder inifrån berget finns nu uppsatta runt Slussen. Där kan du även se visionsbilder på bussterminalen.

En av de aktuella bilderna inifrån berget som förbipasserande kan se vid Slussen. Foto: Stockholms stad

Sprängningarna inne i Katarinaberget syns inte, men de hörs och känns för den som är i närheten. På Slussens tunnelbanestation kan det mullra och skaka när det sprängs inne i berget. Det finns anslag om sprängningarna uppsatta i tunnelbanan och de har nu kompletterats med bilder som visar varför sprängningarna sker. 

- Vi tror att bilderna och rubrikerna är mer iögonfallande än de orangea anslagen och att även om man inte tar till sig informationen där och då, så finns den med i bakhuvudet den dagen man väntar på tunnelbanan och känner av en sprängning. För sprängningarna känns i tunnelbanan och vi vill på detta sätt minska risken för oro, säger Kent Hietala, projektledare Bussterminal Slussen, Region Stockholm. 

Säkerheten har högsta prioritet

Region Stockholm och Stockholms stad, som tillsammans bygger bussterminalen, har ständig bevakning över sprängningarna och hur mycket de påverkar i tunnelbanan. Förutom den tryckta informationen och den digitala skyltningen så finns det personal på plats i tunnelbanan som kan uppmärksamma resenärerna på att en sprängning ska ske. Det är inte farligt att vistas i stationen eller resa med tunnelbanan. 

Läs mer om sprängningarna här (sidan öppnas i ett nytt fönster). 

Nutid och framtid

De nyuppsatta skyltarna visar aktuella bilder inifrån berget så att de förbipasserande kan få en bild av orsaken till den störning som kan uppstå vid sprängning. Bilderna visar även hur den framtida bussterminalen kommer att se ut. Bland annat så finns det en dörr vid rulltrapporna upp från Gröna Linjen södergående som nu visar hur det kommer att se ut bakom dörren när bussterminalen är klar. 

Tillbaka till nyhetslistan kollektivtrafiken i slussen