Tillfällig bussterminal öppnad i Slussen

Den 2 maj öppnade vi en tillfällig bussterminal vid Slussen och stängde den gamla. Bussar till Nacka och Värmdö kommer att avgå från den tillfälliga terminalen i cirka 5 år och den är byggd med samma standard som om den skulle vara permanent. Vi kallar den därför för världens bästa tillfälliga bussterminal.

Bussarna backar med hjälp av backkameror

Den tillfälliga bussterminalen kommer att vara i drift tills dess att vi öppnar bussterminalen i Katarinaberget cirka 2023 och premiären gick bättre än förväntat.

- Det har fungerat bra både med bussar och den stora mängden resenärer, vi upptäckte en del saker som behöver korrigeras bland annat viss skyltning men det åtgärdade vi under dagen, säger Lars Devero, programledare på trafikförvaltningen. Den stora trängsel som vi hade befarat uteblev. 

Världens bästa tillfälliga bussterminal

Bussterminalen är byggd utifrån samma riktlinjer som om den vore en permanent terminal och vår ambition är att de hårt prövade Nacka och Värmdöresenärerna ska ha världens bästa tillfälliga bussterminal. 

De första veckorna behöver ankommande resenärer dela trappa med avresande, detta på grund av att trappan och hissen vid ankomstplatserna inte kunde börja byggas förrän bussarna hade lämnat den gamla bussterminalen.

Tillfällig tunnelbaneentré öppnar i början av juni

 Det finns även risk för att det blir trångt på vägen in till tunnelbanan då det i början endast finns en entré i tunnelbanans norra ände. I början av juni öppnar en tillfällig tunnelbaneentré på Ryssgården och då minskar trängseln ner till tunnelbanan. 

Backande bussar

I den tillfälliga bussterminalen backar bussarna ut från hållplatserna och till sin hjälp har förarna backningskameror. Anledningen till att vi har byggt en sk backningsterminal vid Slussen är att det är det mest effektiva sättet att disponera den yta som finns för en tillfällig bussterminal när Slussen byggs om.

Till dig som reser via Slussen

För att underlätta för resenärerna att hitta rätt så har vi delat ut en folder på plats vid Slussen. Du hittar foldern här 

Tillbaka till nyhetslistan kollektivtrafiken i slussen