SL planterar äppelträd längs Roslagsbanan

Täby kommun var först ut med att plantera några av de 80 fruktträd som SL under hösten kommer sätta i jorden. Även i Vallentuna och Österåker kommun kommer träd att planteras. Träden kommer från Bergianska trädgården och kommer att bidra till biologisk mångfald, natur- och kulturmiljö längs med Roslagsbanan.

Blommor till pollinatörer

Genom hela arbetet med Roslagsbanans utbyggnad har miljö varit en viktig pusselbit. Att plantera 80 fruktträd längs med banan bidrar till den biologiska mångfalden, grönska och kulturmiljö. Blommorna på träden gynnar pollinatörer såsom bin och humlor. 
Träden kommer från Bergianska trädgården och har under sex år vuxit till sig på en plantskola i Skåne. Nu är det dags för träden att komma hem! 

Frukt till resenärer

När träden bär frukt kommer resenärerna kunna njuta av goda äpplen och päron. Merparten av träden placeras i stationsnära lägen. 
I Åkersberga kommer vi att plantera träd i Järnvägsparken i närheten av centrum och Åkersberga station. I Vallentuna kommer träd att sättas i Vallentuna Centrum, nära järnvägsstationen. I Täby kommun, som var först ut, kommer det att finnas träd vid Viggbyholm och Hägernäs. 

Vid den nya Vallentunadepån kommer det att planteras en äppelträdsallé samt en päronlund. 

Totalt är det 25 olika äppel- och päronsorter som planteras. Vid varje träd kommer det att finnas en skylt med namn och ursprung för den nyfikne. 

Tillbaka till nyhetslistan utbyggnad och säkerhet