Utbyggd depå i Högdalen

Tunnelbanan i Stockholm byggs ut och behovet av uppställnings- och underhållsplatser, så kallade depåer, ökar i takt med att antalet tåg ökar. Den befintliga Högdalsdepån byggs därför ut och ska användas av både Grön och Blå linje.

Projektets tidslinje

Detta gör vi

Projektets uppgift är att se till att det finns tillräckligt många tåg, uppställnings- och underhållsplatser till trafikstart. I uppdraget ingår även ett teknik- och samordningsansvar för signalsystemen.

Syfte

Tunnelbanan byggs ut med nya stationer. Det innebär att det blir fler tunnelbanetåg när hela utbyggnaden är klar. Då behöver vi mer depåplats för uppställning, städning och underhåll av tunnelbanetågen.

Vem påverkas och tidplan

Det kommer att märkas när tunnelbanan och depån byggs, men vi planerar noga för att se till att vardagslivet ska fortsätta fungera under byggtiden. Under 2019 planerar vi att påbörja arbetet med depån. Byggtiden är cirka fem år.

Kort om projektet

Tunnelbanan byggs ut med nya stationer. Det innebär att det blir fler tunnelbanetåg när hela utbyggnaden är klar . Då behöver vi mer depåplats för uppställning, städning och underhåll av tunnelbanetågen

Högdalsdepån

En tunnelbanedepå innehåller även kontor, lagerutrymmen och ofta en anläggning för klottersanering.

Högdalsdepån ska byggas ut och användas av både Grön och Blå linje. För att ta hand om Farstalinjens tåg måste ett nytt spår byggas i en tunnel under jord. Spåret blir cirka 2,5 kilometer långt och leder tågen mellan den Gröna linjens Farstagren och Högdalsdepån.

Inom det befintliga depåområdet och parallellt med de nuvarande uppställningshallarna byggs en ny uppställningshall för ytterligare fyra tåg. Verkstadsbyggnaden förlängs och byggs om så att vi i framtiden även kan underhålla 70 meter långa fordon. Även tvätt och klottersaneringshallarna ska anpassas för längre fordon som ska köpas in.

Här hittar du information om aktuella arbeten som pågår kring utbyggnaden av Högdalsdepån.

Tidplan

Utbyggd depå i Högdalen.

Mer information

Mycket mer information om utbyggnaden av Högdalsdepån hittar du på nyatunnelbanan.sll.se/depa.

Film om nya tunnelbanan

På lite drygt tre minuter sammanfattas hela den stora tunnelbaneutbyggnaden i Stockholms län. Vill du veta vart tunnelbanan ska gå, när den ska byggas och varför? Här får du svaren.

Tillbaka till alla projekt

Hjälp oss att förbättra Sll.se!

Hjälpte den här informationen dig?
Tillbaka till alla projekt

Hjälp oss att förbättra Sll.se!

Hjälpte den här informationen dig?