Blå linje till Barkarby

Tunnelbanans Blå linje ska förlängas från Akalla till Barkarby. Barkarby blir en viktig knutpunkt för framtidens resenärer. Runt den nya stationen Barkarbystaden växer en helt ny stadsdel fram. Kartan visar en ungefärlig sträckning.

Projektets tidslinje

Detta gör vi

Blå linje förlängs från Akalla till Barkarby. Barkarby får två nya tunnelbanestationer, Barkarbystaden och Barkarby.

Syfte

Den nya tunnelbanan till Barkarby knyts samman med Mälarbanan vid Barkarby. Det ger bra förbindelser till stora arbetsplatsområden i Kista, Akalla, Hallonbergen, Näckrosen och Solna centrum. Järfälla bygger 14 000 nya bostäder i den framväxande Barkarbystaden.

Vem påverkas och tidplan

Vi planerar noga för att vardagslivet i närområdet ska fungera under byggtiden. Byggstart sker 2019. Byggtiden är cirka sex år.

Kort om projektet

Blå linje ska förlängas från Akalla till Barkarby. På så vis får den växande regionen en hållbar kollektivtrafiklösning som kortar restiderna och kopplar samman regionen.

Två nya stationer ska byggas. Den ena placeras under det gamla flygfältet i Barkarby, mitt i den framväxande stadsdelen Barkarby. Den andra stationen placeras i anslutning till det nya kollektivtrafikcentrumet vid Barkarby. Här möts tunnelbanan, Mälarbanan, pendeltåget och busstrafiken och byten blir enkelt och smidigt.

Tunnelbanan kommer att löpa under mark hela den nya sträckan. Det gör det möjligt att utveckla området med nya bostäder, arbetsplatser och service. Samtidigt påverkas den omgivande miljön minimalt av tunnelbanan.

Här hittar du information om aktuella arbeten som pågår kring utbyggnaden av Blå linje till Barkarby.

Tidplan

Blå linje till Barkarby.

Mer information

Här hittar du mer information om utbyggnaden av Blå linje till Barkarby.

Film om nya tunnelbanan

På lite drygt tre minuter sammanfattas hela den stora tunnelbaneutbyggnaden i Stockholms län. Vill du veta vart tunnelbanan ska gå, när den ska byggas och varför? Här får du svaren.

Tillbaka till alla projekt

Hjälp oss att förbättra Sll.se!

Hjälpte den här informationen dig?
Tillbaka till alla projekt

Hjälp oss att förbättra Sll.se!

Hjälpte den här informationen dig?