Nytt tyg för de nya tunnelbanevagnarna

Med de nya tunnelbanetågen kommer ett nytt tyg göra entré i Stockholms tunnelbana. Nostalgin och kärleken till huvudstaden finns kvar på sätena. Men mönstret är nytt– och förhoppningen är att det ska bli lika älskat som det tidigare.

När de första av 96 helt nya tunnelbanevagnar börjar rulla på Röda linjen gör ett nytt tyg entré i Stockholms kollektivtrafik. På Röda linjen kliver det på en ny resenär 360 700 gånger per dygn, vilket ställer särskilt höga krav på tyget. Helena Pagels är teknisk projektledare för de nya tågen på trafikförvaltningen:

– Det har varit en gedigen process att ta fram tyget till de nya vagnarna för att säkerställa både estetiska och tekniska egenskaper. Tyget ska kunna nötas, dölja smuts och vara lätt att rengöra. Självklart måste det också uppnå de brand- och miljökrav som finns. Andra krav är relaterade till tillgänglighet: I C30 har man utvecklat en gul variant av tyget för att tydligt markera de platser som är speciellt avsedda för personer med särskilda behov av att sitta.

Utöver hygienfaktorer ska tyget i vagnarna förmedla rätt känsla:

– Textilen är en stark bärare av upplevelsen i tågmiljöer. Interiören i en vagn är den del där vi kommer kunden närmast. Vi värnar om att människor ska vilja resa tillsammans i stället för att ta bilen. Då måste vi lyfta kollektivtrafiken till en högre nivå som gör den mer attraktiv, säger Helena Pagels.

På samma sätt som tyget måste kunna nötas, måste mönstret stå pall för trender som kommer och går. I en produkt som ska användas om och om igen eftersträvas tidlöshet, och också en identitet. Resultatet blev ett sobert tyg där man bevarar den blå färgen, som många förknippar med SL.

Rutorna är ett ikoniskt Stockholmsmönster som alla kan känna igen.

Kravställarna på trafikförvaltningen gillade förslaget på mönster:

– Det fanns egenskaper i Lasse Åbergs mönster, som används i dagens vagnar, som vi ville bevara; ett berättande i symbolerna som SL värnar om, säger Helena Pagels. I förslaget vi valde har man tagit inspiration från T-Centralens närhet till Sergels torg. Rutorna är ett ikoniskt Stockholmsmönster som alla kan känna igen. Formgivarna har valt att vrida lite på rutorna, så att mönstret blir assymmetriskt, för lekfullhetens skull.

Hon avslöjar också att den som har öga för detaljer kommer upptäcka något extra med
tyget:

– Formgivaren ville ge tyget en "twist" och ett personligt tilltal och skapade något oväntat som bryter mönstret på vissa ställen. Du kommer förstå när du upptäcker det. Den som reser får se.

Tillbaka till nyhetslistan nya tunnelbanetåg på röda linjen