Drop-in-vaccinationer införs

Snart har 70 procent av alla vuxna invånare vaccinerat sig med två doser vaccin. Men drygt 30 procent saknar fullgott vaccinationsskydd. För att få så många som möjligt att vaccinera sig med båda doserna vaccin vill vi nu underlätta ytterligare genom att vaccinationsmottagningarna gradvis kommer att erbjuda drop-in vaccinationer. Information om var och när drop-in öppnar finns på 1177.se.

Vaccinationerna mot covid-19 sker i fortsatt högt tempo, för att dämpa den smittspridning av deltavarianten av coronaviruset som finns i Stockholms län. Analyser visar att 92 procent av alla som smittas av covid-19 samt de som ligger på sjukhus och vårdas för covid-19 är ovaccinerade eller inte fullständigt vaccinerade. 

– Vi vill hjälpa fler att minska risken att själva bli allvarligt sjuka. Den som har fått båda doserna minskar också risken att smitta familj, släkt, kollegor och vänner. Pandemin drabbar nu främst personer, grupper och områden som inte är fullvaccinerade. Vi har haft mobila enheter i områden med lägre vaccinationstäckning och vid gymnasieskolor som erbjudit vaccination utan bokning. Erfarenheterna är så goda att vi nu är redo för att utöka möjligheten till obokade vaccinationer även vid vissa vaccinationsmottagningar, säger Magnus Thyberg, vaccinationssamordnare i Region Stockholm.
 

– Nu ökar vi våra ansträngningar för att erbjuda så många som möjligt att få skydd mot allvarlig sjukdom och död. En hög andel av de äldre är fullvaccinerade men även unga personer som smittas av covid-19 kan råka ut för långdragna besvär som påverkar livet väldigt mycket, fortsätter Magnus Thyberg.
 

– De som varit mycket angelägna om att vaccinera sig har nu fått båda sina doser vaccin. Nu ska vi underlätta för de som inte hunnit, kommit sig för eller som varit tveksamma att på ett enkelt sätt komma förbi en vaccinationsmottagning och få sin vaccination. Vi bedömer att risken för trängsel vid drop-in vaccination är avsevärt mindre nu än tidigare och skulle många komma samtidigt har vaccinationsmottagningarna erfarenhet att vaccinera många personer på ett smittsäkert sätt, fortsätter Magnus Thyberg.
 

För att göra det så enkelt och smidigt som möjligt för de personer som vill vaccinera sig där det idag är lägre vaccinationstäckning kommer regionen utöver att införa drop-in tider utöka antalet vaccinationsbussar till totalt sju tycken, erbjuda vaccinationsmöjlighet till studerande vid högskolor och universitet i regionen.

Information på 1177.se

Tillbaka till nyhetslistan hälsa och vård