Vaccinet på plats i Stockholm

Nu har det första vaccinet kommit till Stockholms län och de första doserna ges imorgon söndag 27 december. Det sker vid ett litet antal särskilda boenden för äldre (SÄBO), spridda över länet. Region Stockholm har fått vaccin som motsvarar första dosen till 425 personer. I leveransplanen finns även dos två bokad.

I Region Stockholm fortsätter arbetet med att förbereda för att börja erbjuda de första vaccindoserna.

- Vi står i startgroparna för att inleda vår vaccination i Stockholms län imorgon söndag. Vi kommer att börja på ett fåtal särskilda boenden för äldre, som är den prioriterade gruppen, och fortsätta i den takt som vi får fler vaccindoser. Vi startar lugnt, metodiskt och smittsäkert, säger Magnus Thyberg, vaccinationssamordnare i Region Stockholm.

- De personer som nu får erbjudande om vaccination kommer att få det via läkarorganisationen på det särskilda boendet. Det går inte att boka tid för vaccination, varken på särskilda boenden, för riskgrupper eller för allmänhet. På 1177.se finns information om vilka grupper som erbjuds vaccin först, säger Magnus Thyberg.

Läs mer om vaccin mot covid-19 på 1177.se 

Det här gäller just nu

Det första vaccinet mot covid-19 är nu godkänt av EU-kommissionen efter rekommendation från den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA. Ansvarig myndighet i Sverige är Läkemedelsverket.

Vaccinet som används nu är från tillverkaren Pfizer/BioNTech. Hos svenska Läkemedelsverket finns det kvalitetssäkrad information om vaccinet.

Vem som erbjuds vaccin först styrs av nationella prioriteringar. Det går inte att boka tid eller ställa sig i någon kö för vaccinering nu.

På 1177.se finns information om vilka grupper som erbjuds vaccin först. Där kommer det publiceras beskrivningar av hur invånare ska veta när de kan bli erbjudna vaccin och hur de då ska få det.

Vaccinet kommer vara gratis. Det går inte att betala för vaccinet eller för att få en tid för vaccinering.

Tillbaka till nyhetslistan hälsa och vård