Nu kan räddningstjänsten larmas ut när barn får hjärtstopp

Region Stockholm har sedan 2011 avtal med länets fyra räddningstjänster som innebär att dessa kan larmas ut vid misstänkta hjärtstopp. I de nya avtalen ingår även utlarmning när det gäller barn under åtta år.

Misstänkta hjärtstopp är bland det högst prioriterade när SOS Alarm larmar ut resurser. Varje sekund räknas och det är avgörande att så snabbt som möjligt vara på plats och starta vårdinsatser. I första hand är det länets ambulanser och läkarbilar som larmas ut men regionen engagerar även privatpersoner via tjänsten SMS-livräddning och länets fyra räddningstjänster.

Ännu snabbare hjälp

- När pandemin påverkar sjukvården på så många sätt är det mycket välkommet att vi nu kan utöka räddningstjänstens uppdrag. Tillsammans med övriga resurser innebär det att vi kan svara ännu snabbare när våra yngsta och sköraste invånare behöver hjälp, säger Patrik Söderberg, chefläkare för prehospital vård inom Region Stockholm.

Utbildning av 1200 brandmän 

Räddningstjänstens uppdrag innefattar första-hjälpen-insatser, det vill säga främst hjärt- och lungräddning. Vid hjärtstopp är det av yttersta vikt att sådana insatser påbörjas så snabbt som möjligt.

- Våra ambulanser har inte alltid möjlighet att vara först på plats. Därför är det bra att räddningstjänsten nu även kan larmas när de allra yngsta drabbas, säger Patrik Söderberg.

Cirka 1200 brandmän har nu genomgått utbildningen med fokus på hjärtstopp hos barn.

Tillbaka till nyhetslistan hälsa och vård