21 december: Dagsläge covid-19

Idag publiceras en kortare dagslägesrapport. Region Stockholms längre lägesrapport om covid-19 kommer på tisdagar och fredagar.

Region Stockholm kompletterar de ordinarie lägesrapporterna med denna dagslägesrapport på måndagar, onsdagar och torsdagar. Det förekommer en viss eftersläpning i registreringen av antalet avlidna. I statistiken fördelas antalet avlidna per dygn i efterhand.

Det totala antalet patienter med covid-19 varierar något över veckan men sedan slutet av november ser vi att det varierar runt 800 patienter. Det motsvarar nästan den totala kapaciteten vid Karolinska Universitetssjukhuset i både Solna och Huddinge.

- Eftersom vi ser en fortsatt hög smittspridning i samhället förbereder vi oss på ett fortsatt högt sjukvårdsbehov. Nu är den finaste julklappen vi kan ge varandra att vi umgås bara i det egna hushållet och gör allt vi kan för att undvika trängsel i julhandel och julfirande så att smittspridningen bryts och trenden vänder neråt. Det är en julklapp som gör att någons mormor, mamma, pappa, son eller dotter kan slippa ett allvarligt sjukdomsförlopp och kan fira nästa jul gemensamt igen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.


Patienter ska komma som vanligt till alla bokade tider i sjukvården. De som berörs av eventuella förändringar kontaktas personligen. De patienter som är i behov av sjukvård ska söka vård som vanligt.

Dagsläget 21 december

Antal konstaterade fall av covid-19 sedan pandemins början: 108 171
Antal patienter som avlidit med covid-19 sedan pandemins början: 3 067

Nu vårdas

  • 79 patienter med covid-19 i intensivvård
  • 736 patienter med covid-19 vid geriatrik och akutsjukhus

Totalt antal patienter med covid-19 i behov av sjukhusvård: 815 patienter

Uppgifterna i denna dagslägesrapport är preliminära och kan komma att efterjusteras. Därför kan inte alltid dagslägessiffrorna adderas upp till, och jämföras med resultaten i våra ordinarie lägesrapporter på tisdagar och fredagar.

Tillbaka till nyhetslistan hälsa och vård