Gott om tider för test vid covid-19

Det finns goda möjligheter att testa sig för att se om man är smittad av covid-19, med så kallade PCR-tester. Enklast att göra det är på någon av de drive in enheter som finns på olika platser i regionen.

På drive in-enheterna kan man boka tid en vecka framåt i tiden. I onsdags var det 308 bokade och 3 671 lediga tider. Enligt de senaste uppgifterna är ingen drive in fullbokad.

-Det är viktigt att testa sig om man har symptom för covid -19. Framför allt för att kunna fortsätta arbetet med smittspårning och därmed minska antalet som smittas, säger Region Stockholms smittskyddsläkare Per Follin.

Har man inte möjlighet att ta sig till en av drive in stationerna så erbjuder regionen också egenprovtagning i hemmet. De skickas med taxi till de som misstänker sig vara smittade. Kapaciteten är 2000 tester per dag. På torsdagen skickades det ut 311 tester för egenprovtagning i hemmet .

Mer info om hur du gör om du misstänker att du är sjuk hittar du på 1177.se

Sedan den 16 juli ska de invånare som har covid-19, få mer hjälp att nå personer som de kan ha smittat. Hur det ska gå till kan man läsa här.

Olika tester

Det så kallade PCR-testet tas av den som är sjuk just nu och visar om det är fråga om covid-19 eller inte.  Inom akutvården används både vanliga PCR-tester och specialtester med kortare svarstid. Dessa specialtester levereras i begränsad mängd till Sverige ska därför bara användas när det verkligen behövs. Tillgången på vanliga PCR-tester är god både inom vården och för allmänheten.

Antikroppstester tas av den som varit frisk i minst två veckor och visar om personen genomgått en covid-19 infektion eller inte.

Läs allt om provtagning här

Tillbaka till nyhetslistan hälsa och vård