Gott om ledig kapacitet för PCR och antikroppstester

Det är viktigt att den som misstänker pågående sjukdom i covid-19 bokar ett så kallat PCR-test för att se om det finns en pågående sjukdom i covid-19. Det finns gott om ledig kapacitet för PCR-test. Under de senaste veckorna har även nya provtagningsställen öppnat för den som vill ta ett kostnadsfritt test för att se om de har antikroppar mot covid-19. Den 21 juli finns det 75 639 lediga tider som är möjliga att boka för att ta reda på eventuell tidigare sjukdom i covid-19.

Den som har symtom som hosta, ont i halsen, lukt- och smakbortfall eller något annat symtom som kan stämma med covid-19 ska inte göra ett antikroppstest, utan uppmanas istället göra ett PCR-test för att se om det finns en pågående sjukdom i covid-19. Ett PCR-prov visar om det finns virus i dina luftvägar och tas när du har hosta, ont i halsen, lukt- och smakbortfall eller något annat symtom som kan stämma med covid-19

Läs mer om provtagning för dig som är sjuk här

Ett antikroppstest kan tas av den som tidigare har haft symtom som kan stämma med covid-19. Den som bokar behöver vänta i minst 14 dagar efter tillfrisknande innan provet lämnas, så att antikroppar hunnit utvecklas i nivåer som kan mätas. Den som vill testa sig behöver inte hålla reda på vilka leverantörer som utför testningen utan kan gå in via 1177.se (öppnas i nytt fönster). Där finns listor på de enheter som erbjuder provtagning och där går det att söka efter lediga tider. Intresset är stort och vissa provtagningsställen blir snabbt fullbokade.

Läs mer om hur du bokar antikroppstest här

Mer om provtagning

Läs mer på sidan Allt om provtagning för covid-19 här

Tillbaka till nyhetslistan hälsa och vård