Smittskyddsläkarens rekommendationer för sommaren

Sommaren är här och nu börjar semesterperioden. I år jämfört med andra år är mycket annorlunda. En pandemi pågår och fler än vanligt kommer semestra i Sverige.

- Stanna hemma om du är sjuk, undvik kollektivtrafiken och fortsätt håll avstånd. Det nya coronaviruset tar inte semester, säger Per Follin, smittskyddsläkare i Region Stockholm.

Efter månader av restriktioner kan det vara lockande att få komma ut i solen och umgås med vänner och familj precis som vanligt. Men trycket på hälso- och sjukvården i Region Stockholm är fortsatt hårt. Det är därför av största vikt att alla gör vad de kan för att inte själva bli smittade och för att inte smitta andra.

- Det står och väger just nu. Vi ser en minskning beträffande inlagda och intensivvårdade med covid-19 men det går långsamt. Det är därför viktigt att alla invånare fortsätter att göra rätt så att vi kan hålla nere smittan och undvika en andra våg, säger Per Follin, smittskyddsläkare i Region Stockholm.

Res bara om du är fullt frisk

På senaste tiden har en del ändringar gjorts i rekommendationer från andra myndigheter. Folkhälsomyndigheten t.ex. tillåter sedan 13 juni resor i hela landet och UD har hävt reseavrådan till tio länder.

- Här är det viktigt att poängtera att du inte ska resa någonstans så länge du inte är helt frisk, den här sommaren bör firas i mindre skala med familj och nära vänner. Tänk litet och nära och låt gärna de längre resorna vänta. Vill du ändå resa är det viktigt att planera ordentligt så att du förebygger smitta både under resan och när du kommer fram, säger Per Follin.

Smittskydd Stockholms rekommendationer

Utifrån Folkhälsomyndighetens föreskrift 2020:12 så har Smittskydd Stockholm tagit fram följande rekommendationer för sommaren.

  • Oavsett arbete eller fritid, stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld eller sjuk.
  • Res med kollektivtrafiken endast om du måste.
  • Res i landet endast om du är helt utan symtom. Tänk igenom hur du ska undvika smittspridning både under resan och under vistelsen.
  • Trängsel leder till smitta! Undvik därför större sociala evenemang.
  • Håll avstånd – i kollektivtrafiken, på stranden, i parken, på arbetsplatsen, på restaurangen och i affären.

Region Stockholm genomför sommarkampanj

Sedan pandemins start har en omfattande kampanj pågått i många kanaler för att vägleda invånare. Kommunikationsinsatsen till invånare kompletteras nu med en kampanj kring sommarens viktigaste råd; till exempel att hålla avståndet, att undvika trängsel och att söka vård som vanligt, om man blir sjuk. Kampanjen kommer att synas på sociala medier, på webben, i utomhusmiljöer och på platser där många människor samlas. Materialet tas också fram på en rad andra språk och dialekter.

Även SL och Waxholmsbolaget uppmanar resenärer i Stockholm att fortsätta ge plats i kollektivtrafiken åt dem som verkligen måste resa. Det görs via flera kommunikationsinsatser i framförallt digitala kanaler och egna miljöer.

Kampanjer

 

Tillbaka till nyhetslistan hälsa och vård