Ny sprututbytesmottagning på Södermalm

Sprututbytesmottagningen når människor som tidigare inte haft kontakt med beroendevården och kan förhindra både blodsmitta och dödsfall vid överdos av opioider. Med ytterligare en mottagning kan fler som injicerar droger få hjälp.

Beroendecentrum Stockholm har öppnat en ny sprututbytesmottagning på Maria Prästgårdsgata 34 B i Stockholm. Sedan april 2013 finns en sprututbytesmottagning vid S:t Görans sjukhus med omkring 100 besök per dag. För att klara av att hjälpa alla som söker sig till verksamheten öppnas nu ytterligare en mottagning.

Sprututbytesverksamheten är till för personer som injicerar droger. Där kan de byta sina sprutor och kanyler till nya för att skydda sig mot blodsmittor som hiv, hepatit och andra blodburna infektioner. Där erbjuds också rådgivning och stödjande samtal till drogfrihet. Det finns även möjligheter att träffa läkare, sjuksköterska, barnmorska, kurator eller tandläkare.

Genom samarbete med den hiv-specialiserade vården får besökarna tillgång till kontinuerlig medicinering. Det finns även möjligheter att få behandling av hepatit C. Besökare kan även få hjälp med kontakter till socialtjänsten, beroendevården, frivården och psykiatrin. 

Mottagningen delar också ut naloxon, som är ett läkemedel som kan rädda liv vid överdos av opioider.

Öppettiderna på Sprututbytesmottagningen Södermalm är måndag till fredag, alla helgfria vardagar, från klockan 10 till 16.

Sedan juni erbjuder också den mobila öppenvårdsmottagningen för hemlösa sprututbyte under en tvåårig försöksperiod. En sjuksköterska från Beroendecentrum Stockholm finns på plats i bussen för att hjälpa personer som till exempel vill byta sina sprutor och få vaccination mot hepatit.

Fakta om sprututbytesverksamhet

  • Under 2018 var det 1828 personer som besökte Sprututbytet S:t Göran och tillsammans har dessa personer gjort totalt 26 596 besök på mottagningen.
  • Sedan januari 2018 har cirka 2 600 doser naloxon delats ut till 657 opioidberoende patienter och vid 453 tillfällen har läkemedlet använts i skarpt läge.
Tillbaka till nyhetslistan hälsa och vård