Årets första TBE-fall har nu registrerats i Region Stockholm

Det första fallet av den fästingburna infektionen TBE har nu konstaterats i Stockholms län. Eftersom TBE kan leda till hjärninflammation rekommenderas vaccination för de som bor eller vistas mycket i riskområden.

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och som kan orsaka inflammation i hjärnan, hjärnhinnorna eller på båda ställena. De flesta som smittas får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation. Viruset finns främst i Stockholms län, Södermanlands län, Uppsala läns kusttrakter och de centrala och östra delarna av Mälarregionen.

- Fästingar trivs i gräs och skog där det är lite fuktigt. Eftersom fästingar även kan sprida borrelia, rekommenderas om möjligt skyddande klädsel när man är ute i skog och mark. Det är också bra att inspektera huden på kvällen när man varit ute på dagen. Genom vaccination skyddar man sig mot att smittas av TBE, säger Per Follin, smittskyddsläkare i Region Stockholm.

 Läs mer på 1177 Vårdguiden

 

Tillbaka till nyhetslistan hälsa och vård