Värmen tuffast för äldre och små barn

Värmen tilltar – de närmaste dagarna kommer temperaturen att ligga på 26 grader eller mer. För äldre, barn och sjuka är det extra viktigt med vätska och skydd mot starkt solsken.

SMHI har gått ut med ett meddelande om höga temperaturer eftersom väderprognosen visar att maxtemperaturen ligger på minst 26°C tre dagar i följd.

De allra flesta klarar värmen med ett råd: Drick mycket, men undvik alkohol.

Äldre, personer med vissa sjukdomar och små barn har dock sämre förmåga att reglera sin kroppsvärme. De behöver därför dricka även om de inte är törstiga och skydda sig extra mot solen, för att inte bli uttorkade eller påverkas av värmen.

Motverka uttorkning

Om du har ett litet eller sjukt barn behöver du se till att barnet dricker eftersom hen inte alltid känner törst eller kan släcka törsten på egen hand.

- Barn från tre, fyra års ålder kan ofta säga till när de är törstiga. Men riktigt små barn kan inte alltid känna törst, och behöver hjälp med att dricka. Var uppmärksam på om barnet kissar mindre, är slött och blir torr på läpparna, säger Johan Bratt, chefläkare vid Stockholms läns landsting.

Är du äldre är ett tips att hälla upp en kanna vatten som du dricker från flera gånger under dagen, för att säkerställa att du får i dig tillräcklig med vätska. Redan från 50 års ålder minskar förmågan att känna törst.

Några tecken på uttorkning är muntorrhet, trötthet, huvudvärk, yrsel och minskade urinmängder. Barn som får i sig för lite vätska kissar mindre, är slött och torr på läpparna och i munnen.

Skydd mot solen

Genom att skydda dig eller ditt barn mot solen minskar du inte bara risken för uttorkning utan ökar också möjligheten att bibehålla en lämplig kroppstemperatur.

- Undvik om möjligt att vara ute när solen skiner som starkast timmarna före och efter lunch. Använd solskydd, solhatt och tunna kläder – det är bra för alla. Sök dig till skuggan, säger Johan Bratt.

Hitta mer information på 1177.se

https://www.1177.se/Stockholm/Tema/Barn-och-foraldrar/Mat-somn-och-praktiska-rad/De-forsta-manaderna/Barnets-forsta-manader---att-skydda-barnet/

https://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Varmeslag1/

https://www.1177.se/Stockholm/Tema/Barn-och-foraldrar/Mat-somn-och-praktiska-rad/Praktiska-rad/Solrad-for-barn/

Tillbaka till nyhetslistan hälsa och vård