SMS ska hjälpa riskgrupper att komma ihåg vaccin i höst

Vårdgivare som träffar patienter som tillhör riskgrupper ska erbjuda dem sms-påminnelse inför höstens vaccination. Den uppmaningen går nu ut från länets smittskyddsläkare. Vårdgivarna ska också arbeta mer med att motivera patienter att skydda sig mot influensa.

Bakgrunden är att en analys länets smittskyddsläkare gjort visar att mångdubbelt fler stockholmare som tillhör en riskgrupp skulle kunna få skydd mot influensa genom vaccination.

- Vi har gjort en grundligare analys av hur många som faktiskt tillhör de riskgrupper som riskerar att bli svårt sjuka i influensan. Bland ålderspensionärer är det över hälften som tackat ja till kostnadsfri vaccination men bland de yngre med sjukdomar som svårinställd diabetes, kronisk lungsjukdom, kronisk hjärtsjukdomar och kraftig övervikt kan vi nse att det är betydligt färre som tackat ja. Det vill vi självklart ändra på, säger Per Follin, Stockholms läns landstings smittskyddsläkare.

Smittskydd Stockholm uppmanar vårdgivarna att redan nu prata om möjligheten att vaccinera sig när de träffar sina patienter på till exempel årliga kontroller. I samband med det vill Smittskydd Stockholms också att de erbjuder patienterna möjligheten att beställa sms-påminnelse.

- Den som har till exempel hjärt- eller lungsjukdom, astma eller svårinställd diabetes räknas som en riskgrupp oavsett ålder och har mycket att vinna på att skydda sig med vaccination. Du behöver förstås inte vänta på nästa läkarbesök utan det är lätt att själv beställa sms-påminnelsen redan nu. Skicka ett sms med ordet VACCINATION till 72 800 så blir du påmind i höst när det är dags för vaccination, säger Per Follin.

Infektionssäsongen 2017/2018 är över för denna gång och influensavaccinationen avslutades den sista februari. Totalt vaccinerades 185 000 personer över 65 år, ca hälften av alla ålderspensionärer. Bland yngre personer med riskfaktorer vaccinerade sig strax under 23 000 personer och det är denna grupp som skulle kunna vara betydligt större. Kommade vaccination mot säsongsinfluensan börjar i november.

Det här är riskgrupperna

Personer med dessa sjukdomar eller tillstånd riskerar att bli svårt sjuka i influensa och får därför kostnadsfri vaccination av landstinget.

vuxna och barn med kronisk hjärt- eller lungsjukdom, inklusive astma

vuxna och barn med kronisk lever- eller njursvikt

vuxna och barn med kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller medicinering

vuxna och barn med svårinställd diabetes

personer med kraftig övervikt eller neurologiska eller neuromuskulära sjukdomar som påverkar andningen

barn med flerfunktionshinder

gravida (gäller endast influensavaccin)

personer som är födda 1953 eller tidigare.

Så här kan du själv beställa en sms-påminnelse

Skicka ett sms med ordet VACCINATION till nummer 720 80. Då får du en påminnelse när kampanjen drar igång i november 2018.

Tillbaka till nyhetslistan hälsa och vård