Fortfarande tid att vaccinera sig

Säsongens influensa ökar men det går hittills långsamt. Det innebär att de som behöver fortfarande hinner vaccinera sig.

Förra året kulminerade influensan under jul- och nyårshelgerna vilket ställde stora krav på vården med fler sjuka patienter och även sjuk personal. I år ser det ut som om influensan har en långsammare uppgång. Toppen beräknas komma kring skiftet januari-februari.

Eftersom spridningen ännu går långsamt är det fortfarande möjligt att vaccinera sig och få skydd mot de allvarligaste formerna innan influensan på allvar bryter ut. Det kan ta upp till två veckor innan vaccinet börjar verka.

Gratis vaccin för riskgrupper

Alla som ingår i en riskgrupp kan vaccinera sig gratis i Stockholms län fram till den 28 februari 2018. Till riskgrupperna hör personer äldre än 65 år, gravida kvinnor och personer med kroniska hjärt- lungsjukdomar så som sjukdomen KOL med flera. Läs mer om riskgrupper och vaccination på 1177 Vårdguiden. Där finns även en lista på 275 vårdgivare i länet där man kan vaccinera sig.

43 procent över 65 vaccinerade

158 000 personer äldre än 65 år, vilket motsvarar 43 procent av alla pensionärer, har vaccinerats sedan början av november.

Drygt 17 000 personer yngre än 65 år som har någon medicinsk riskfaktor har också redan vaccinerat sig.

Tillbaka till nyhetslistan hälsa och vård