Fler stockholmare läser på om mässlingvaccin

Fler stockholmare läser på om både mässlingsvirus och vaccinet. Det pågår inget mässlingsutbrott i länet nu men vaccination för att skydda sig är lika viktigt som vanligt.

- Det är väldigt bra att stockholmarna använder 1177 Vårdguiden för att skaffa sig information om hur man skyddar sig mot mässling. Vi rekommenderar alla som kan att vaccinera sig mot mässling för att skydda sig själv och de som av medicinska skäl inte kan vaccinera sig, säger Per Follin, smittskyddsläkare för Stockholms läns landsting.

Efter ett uppmärksammat utbrott av mässling i Västsverige visar statistik från 1177.se att antalet stockholmare som läser på om vaccinet och om sjukdomen mässling har ökat.

Mer än 96 procent av de 2 åriga barnen i Sverige är vaccinerade mot mässling via det allmänna barnvaccinationsprogrammet*. Grupper som kan drabbas av mässling är barn under 18 månader som ännu inte blivit vaccinerade, vissa personer med sänkt immunförsvar som inte kan vaccinera sig med detta vaccin liksom andra individer som inte haft mässling tidigare i livet och av olika orsaker inte blivit vaccinerade.

Det är dessa som skyddas om en stor andel av den övriga befolkningen är vaccinerad så att epidemier inte kan bryta ut.

Det pågår inget mässlingsutbrott i länet nu men Smittskydd Stockholm följer arbetet med mässlinsgutbrottet i Västra Götalandsregionen.

Mycket smittsam virussjukdom

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som är ovanlig i Sverige men vanligare utomlands. Infektionen ger bland annat hög feber, luftvägssymtom, irriterade röda ögon och efter 4-5 dagar ett utslag på kroppen. Sjukdomen kan bli allvarlig och ge följdsjukdomar som lunginflammation och öroninflammation. Mässling kan också leda till en allvarlig inflammation i hjärnan, men det är ovanligt. En hjärninflammation kan ge skador som inte försvinner och också vara livshotande.

Sök vård med hjälp av 1177

För den som misstänker att han eller hon kan ha drabbats av mässling gäller som alltid att på telefon ta kontakt med 1177 Vårdguiden för att få råd om var det är bäst att söka vård istället för att gå direkt till en mottagning. Anledningen är att det är viktigt att undvika att smitta andra.

*Enligt en genomgång från 2016

 

Tillbaka till nyhetslistan hälsa och vård