Hivtest med snabbsvar i Pride Park

Precis som tidigare år finns möjlighet till kostnadsfri testning för hiv och syfilis under Stockholm Pride, genom nätverket Preventhiv som är ett samarbete mellan hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting och frivilligorganisationer.

Under Stockholm Pride kommer nätverket Preventhiv som vanligt att finnas på plats i Pride Park för att erbjuda testning för hiv och syfilis, liksom testning för hiv i Pride Ung Park.

– För den som inte känner till sin hivstatus kan det här vara ett bra tillfälle att göra något åt det, tillsammans med erfarna och kompetenta medarbetare inom sjukvården. Att testa sig för hiv handlar om att visa omtanke om både sig själv och andra, säger Johan Bratt, chefläkare för Stockholms läns landsting.

Testning för vuxna – med snabbsvar

Testning för vuxna håller öppet den 2 augusti klockan 16.00 – 21.00, och den 3 – 5 augusti klockan 15.00 – 21.00. Medarbetare från Venhälsan på Södersjukhuset ansvarar för testningen. Här finns möjlighet till konventionell testning för hiv och syfilis, men också hivtest med snabbsvar inom cirka 20 minuter.

Testning för ungdomar

Testning för hiv, med svar efter en vecka, erbjuds också ungdomar i Pride Ung Park mellan den 2 – 4 augusti klockan 17.00 – 20.00. Medarbetare från länets ungdomsmottagningar ansvarar för testningen.

Att testa sig är kostnadsfritt. Under Stockholm Pride 2016 testade sig cirka 300 vuxna personer och ett hundratal ungdomar hos Preventhiv i Pride Park och Pride Ung Park.

Samarbete mellan Stockholms läns landsting och frivilligorganisationer

Preventhiv är ett samarbete mellan Lafa – enheten för sexualitet och hälsa, Stockholms läns landsting, Smittskydd Stockholm, Venhälsan på Södersjukhuset, Infektionsmottagning 2 på Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge, Posithiva Gruppen, RFSL, RFSL Stockholm, RFSL Ungdom och Noaks Ark.

Nätverket samlar de största aktörerna inom hivprevention och behandling i Stockholms län och representerar både hälso- och sjukvården inom Stockholms läns landsting och frivilligorganisationer, och arbetar med hivtestning, behandling, förebyggande arbete och rättigheter för personer som lever med hiv.

Hivtest på flera mottagningar i Stockholms län

Att testa sig för hiv är kostnadsfritt och går att få hjälp med på flera mottagningar i Stockholms län, till exempel på Venhälsan på Södersjukhuset eller Sesam City. Det går också bra att vända sig till valfri husläkarmottagning eller ungdomsmottagning för ett hivtest.

Tillbaka till nyhetslistan hälsa och vård