Tredje rapporten om vården under vinterhelgerna

Många stockholmare har drabbats av influensa eller vinterkräksjuka. Det är bland de vanligaste frågorna till 1177 Vårdguiden just nu. Besöken på närakuterna fortsätter att öka.

- Det är bra att så många väljer att ta hjälp av närakuterna på kvällar och helger när man är lindrigare sjuk. Sjukhusens akutmottagningar ska ta hand om de som är allvarligare eller livshotande sjuka. Vi ser också att många ringer till 1177 Vårdguiden och frågar om feber och kräkningar just nu. Just i infektionstider är det extra bra att ta hjälp av sjukvårdsrådgivningen på 1177 eller läsa på 1177.se för egenvårdsråd för att undvika att smitta andra eller själv bli smittad i onödan i ett väntrum, säger Anna Nergårdh, chefläkare för Stockholms läns landsting

175 000 stockholmare har redan vaccinerat sig mot influensan men för den som tillhör en riskgrupp är det fortfarande stor nytta med att vaccinera sig även om influensasäsongen börjat. Antalet fall av influensa fortsätter att öka stadigt, rapporterar Smittskyddsläkaren. Denna vecka med 60 procent fler fall än veckan före. Influensan har också kommit ungefär 3 till 4 veckor tidigare än förra året. Den väntas få sin topp i januari, vilket är ovanligt tidigt.

Närakuterna fortsätter att få allt fler besök och är ofta den bästa platsen för den som är sjuk, har skadat sig eller behöver en snabb bedömning eller påbörja en behandling. Närakuterna har öppet kvällar och alla helger och röda dagar. Husläkarmottagningarna har öppet som vanligt alla vardagar under jul, nyår och trettonhelg.

En miljon fler inloggningar

Allt fler stockholmare använder sig också av e-tjänster för sådant som att boka tider och förnya recept. 170 000 nya användare har tillkommit under året – till och med november är cirka 880 000 stockholmare anslutna. Varje invånare använder också e-tjänsterna mer. Stockholmarna har hittills loggat in på 1177 Vårdguiden 2,6 miljoner gånger under 2016, vilket är en dryg miljon fler inloggningar än under 2015.

Högt tryck på akutsjukhusen men fler platser i geriatriken

Trycket är fortfarande högt på akutsjukhusen. Ca 2700 platser är öppna inom akutsjukvården enligt senaste mätningen. Capio S:t Görans sjukhus har något fler platser öppna över jul och nyår än förra året. Norrtälje sjukhus och Södertälje sjukhus har lika många medan Södersjukhuset och Danderyds sjukhus har färre. Karolinska Universitetssjukhuset har minskat ytterligare på planerad vård under helgerna för att tillskapa plats för akuta patienter, men har fortfarande något färre platser öppna än förra året. Samarbetet mellan sjukhusen är tätt och till exempel Norrtälje sjukhus tar periodvis emot patienter som annars skulle fått vård på Danderyd. 

Många äldre drabbas svårare av tex influensa eller vinterkräksjuka.  Den geriatriska vården som är specialiserade på åldrandets sjukdomar har sina ca 1000 platser öppna vilket är fler än förra året och många patienter vårdas där just nu. För att använda platserna i geriatriken på bästa sätt pågår ett tätt samarbete mellan akutsjukhus, geriatrik och kommuner för att varje patient ska få vård på rätt plats utifrån sina behov.

Fler ambulanser till nyår

Ambulanssjukvården har full kapacitet precis som under en vanlig vardag respektive helg. Till nyårsafton kommer det finnas ytterligare sex fordon i drift eftersom erfarenheten visar att det finns extra behov då.

Jourläkarbilarna som kan larmas via 1177 Vårdguiden kan komma hem till patienter som av olika skäl har svårt att ta sig till vården men ändå behöver en läkarbedömning. Jourläkarbilarna finns tillgängliga i hela länet vardagar 17.00-8.00, samt dygnet runt under helger och röda dagar. 

Tillbaka till nyhetslistan hälsa och vård