Nu lanseras 1177 Vårdguiden på finska

Soita numeroon 1177 saadaksesi sairaanhoitoneuvontaa suomen kielellä. Med andra ord: Ring 1177 för sjukvårdsrådgivning på finska. Nu finns nämligen 1177 Vårdguiden tillgänglig för Stockholms läns många finsktalande invånare.

Det bor uppskattningsvis över 200 000 sverigefinländare och finsktalande i Stockholms län. För de som behöver råd i sjukvårds- eller hälsofrågor på sitt modersmål lanserar nu 1177 Vårdguiden sjukvårdsrådgivning på finska. Tjänsten är öppen på vardagar 8.00 – 12.00 och nås via telefonnummer 1177 och därefter knappval 8, då man kopplas till en finsktalande sjuksköterska.

– Jag är glad att vi kan erbjuda ökad tillgänglighet och service till de många finsktalande invånare, men också turister och besökare, som finns i Stockholms län. Även om flera sverigefinnar talar båda språken, upplever många att det är enklare att prata om hälsa och sjukvård på sitt eget modersmål, säger Kim Nordlander, chef 1177 Vårdguiden.

Finskt förvaltningsområde

Stockholms läns landsting ingår i finskt förvaltningsområde, vilket innebär att nationella minoriteten sverigefinnar har särskilda lagstadgade rättigheter och landstinget har till exempel ett särskilt ansvar för att främja och skydda det finska språket. Önskemål om sjukvårdsrågivning på finska har framförts under de samrådsmöten som regelbundet hålls mellan landstinget och flera representanter för finsktalande grupper i länet. Satsningen är en del i Stockholms läns landstings arbete med att göra vården mer tillgänglig.

Tillbaka till nyhetslistan hälsa och vård