Psykiatriska vården

Psykiatriska akutenheterna ger råd, stöd och hjälp med bedömning av vårdbehov. För akuta psykiska problem för vuxna finns länsakutmottagningen på S:t Görans sjukhus. För ungdomar under 18 år finns barn- och ungdomspsykiatrins öppenvårdsmottagningar dagtid. På kvällar och helger finns en akutmottagning för barn och unga bredvid Södersjukhuset. Den psykiatriska akutbilen införs permanent och får utökade tider.

Projektets tidslinje

Detta gör vi

En ny struktur för akut vård med fem vårdformer närmare invånaren. Den akuta vården utanför akutsjukhusen förstärks. I Stockholms län finns 18 psykiatriska öppenvårdsmottagningar samt barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, med akuttider för barn, öppet dagtid alla vardagar.

Syfte

Invånarna ska få bättre och snabbare akut vård genom att i högre utsträckning direkt hamna på rätt plats. Alla aktörer inom den akuta vården i länet samarbetar för att alla invånare ska få rätt akut vård utifrån sina medicinska behov.

Vem påverkas och tidplan

Länets invånare ska ha nära till rätt akut vård. Den psykiatriska våden har akuttider dagtid för vuxna på nio mottagningar alla dagar. Länsakutmottagningen på S:t Görans sjukhus har öppet dygnet runt. Akutmottagningen bredvid Södersjukhuset tar emot barn och unga kvällar och helger.

Kort om specialistakuter inom psykiatri

Det finns många psykiatriska akutenheter inom i Stockholms län som ger råd, stöd och hjälp med bedömning. För akuta psykiska problem för vuxna finns länsakutmottagningen på S:t Görans sjukhus som har öppet dygnet runt.

Den som är under 18 år kan under dagtid kontakta någon av barn- och ungdomspsykiatrins, BUP:s, öppenvårdsmottagningar. Under kvällar och helger finns en akutmottagning på Sachsgatan 10, bredvid Södersjukhuset, som tar emot barn och unga. 

Ring 112 vid fara för liv

Så här förstärks den akuta vården i länet

  • 1177 Vårdguiden på telefon får ett utvecklat verktyg så att de kan ge tydligare hänvisning.
  • Vårdcentralerna får utökade resurser för att fortsatt vara den närmaste mottagningen för den som behöver träffa en läkare eller sjuksköterska.
  • Husläkarjourerna har öppet på kvällar och helger för att ta hand om besvär som inte kan vänta när vårdcentralerna är stängda.
  • Länet får tio nya närakuter för resurskrävande akuta skador och sjukdomar som idag tas om hand på akutsjukhusens akutmottagningar.
  • En ny intensivakut vid Karolinska Universitetssjukhuset Solna tar enbart emot de allra svårast sjuka och skadade patienterna. De kommer till intensivakuten med helikopter, ambulans eller via remiss.
Tillbaka till alla projekt

Hjälp oss att förbättra Sll.se!

Hjälpte den här informationen dig?
Tillbaka till alla projekt

Hjälp oss att förbättra Sll.se!

Hjälpte den här informationen dig?