Akutsjukhusens akutmottagningar

Det finns sex akutmottagningar i Stockholms län som tar emot allvarliga akuta tillstånd, till exempel svår akut huvudvärk, bröstsmärtor, andningsbesvär, skallskador, medvetslöshet, benbrott, djupa sårskador och större blödningar. Genom att ringa 1177 får den som är osäker hjälp att veta vart man ska vända sig. Vid fara för liv, ring 112.

Projektets tidslinje

Detta gör vi

En ny struktur för akut vård med fem vårdformer närmare invånaren. Den akuta vården utanför akutsjukhusen förstärks.

Syfte

Invånarna ska få bättre och snabbare akut vård genom att direkt hamna på rätt plats. Alla aktörer inom den akuta vården i länet samarbetar för att alla invånare ska få rätt akut vård utifrån sina medicinska behov.

Vem påverkas och tidplan

Länets invånare ska ha nära till rätt akut vård. Närakuterna och husläkarjourerna tar emot kvällstid och helger. Akutsjukhusens akutmottagningar tar dygnet runt emot invånare som har mycket allvarliga eller livshotande sjukdomar och skador som bröstsmärtor och andningsbesvär.

Kort om akutsjukhusens akutmottagningar

Akutsjukhusens akutmottagningar tar dygnet runt emot invånare som har mycket allvarliga eller livshotande sjukdomar och skador, till exempel bröstsmärtor, andningsbesvär och skallskador.

På akutsjukhusens akutmottagningar tas alltid de svårast sjuka omhand först. Därför kan den som är mindre allvarligt sjuk få vänta eller bli hänvisad till en annan mottagning.

Genom att ringa telefonnummer 1177 får invånarna hjälp att veta vart de ska vända sig. Då svarar en erfaren sjuksköterska som hjälper till att hitta rätt vård.  

Ring 112 vid fara för liv

Det finns sex akutmottagningar i länet

Danderyds sjukhus

Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge

Norrtälje sjukhus

S:t Görans sjukhus

Södersjukhuset

Södertälje sjukhus

Så här förstärks den akuta vården i länet

  • 1177 Vårdguiden på telefon får ett utvecklat verktyg så att de kan ge tydligare hänvisning.
  • Vårdcentralerna får utökade resurser för att fortsatt vara den närmaste mottagningen för den som behöver träffa en läkare eller sjuksköterska.
  • Husläkarjourerna har öppet på kvällar och helger för att ta hand om besvär som inte kan vänta när vårdcentralerna är stängda.
  • Länet får tio nya närakuter för resurskrävande akuta skador och sjukdomar som idag tas om hand på akutsjukhusens akutmottagningar.
  • En ny intensivakut vid Karolinska Universitetssjukhuset Solna tar enbart emot de allra svårast sjuka och skadade patienterna. De kommer till intensivakuten med helikopter, ambulans eller via remiss.
Tillbaka till alla projekt

Hjälp oss att förbättra Sll.se!

Hjälpte den här informationen dig?
Tillbaka till alla projekt

Hjälp oss att förbättra Sll.se!

Hjälpte den här informationen dig?