Rådgivning och vägledning

1177 Vårdguiden på webb och telefon ger egenvårdsråd och hjälp med att hitta rätt i vården. Rådet till invånarna är att ringa telefonnummer 1177 och prata med en erfaren sjuksköterska när och var det är bäst att söka vård. De som svarar är erfarna sjuksköterskor.

Projektets tidslinje

Detta gör vi

En struktur för akut vård med fem vårdformer närmare invånaren. Den akuta vården utanför akutsjukhusen har förstärkts.

Syfte

Invånarna får bättre och snabbare akut vård genom att i högre utsträckning direkt hamna på rätt plats. Alla aktörer inom den akuta vården i länet samarbetar för att alla invånare ska få rätt akut vård utifrån sina medicinska behov.

Vem påverkas och tidplan

Länets invånare ska ha nära till rätt akut vård. Närakuterna och husläkarjourerna tar emot kvällstid och helger. 1177 Vårdguiden ger sjukvårdsrådgivning dygnet runt.

Kort om 1177 Vårdguiden

Den som har behov av sjukvård kan alltid ringa telefonnummer 1177 och prata med en erfaren sjuksköterska som ger medicinska råd om sjukdomar, hälsa och egenvård. Ibland kan det räcka att stanna hemma och kurera sig själv. Det är också möjligt att ställa en anonym fråga direkt på webben. Det kan vara en fråga om hälsa, vård eller behandling som gäller en själv eller en närstående. Den som ringer kan få råd om vad som är bra tänka på, vad man kan göra och vart man kan vända sig.

På 1177.se finns mer information om egenvård vid olika sjukdomar och symtom, hur vården fungerar och vart man ska vända sig. Det är möjligt att boka tid, förnya recept, läsa sin journal och beställa hjälpmedel genom att logga in på 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Till 1177 Vårdguiden 

Ring 112 vid fara för liv

Den förstärkta akuta vården i länet 

  • 1177 Vårdguiden på telefon får ett utvecklat verktyg så att de kan ge tydligare hänvisning.
  • Vårdcentralerna får resurser för att fortsatt vara den närmaste mottagningen för den som behöver träffa en läkare eller sjuksköterska.
  • Husläkarjourerna har öppet på kvällar och helger för att ta hand om besvär som inte kan vänta när vårdcentralerna är stängda.
  • Elva nya närakuter har etablerats för resurskrävande akuta skador och sjukdomar som idag tas om hand på akutsjukhusens akutmottagningar.
  • Intensivakuten vid Karolinska Universitetssjukhuset Solna tar enbart emot de allra svårast sjuka och skadade patienterna. De kommer till intensivakuten med helikopter, ambulans eller via remiss.
Tillbaka till alla projekt

Hjälp oss att förbättra Sll.se!

Hjälpte den här informationen dig?
Tillbaka till alla projekt

Hjälp oss att förbättra Sll.se!

Hjälpte den här informationen dig?