Dansens dag för storartat firande av dansen som konstform!

Bild av dansare i stadsmiljö.

Nu är det klart att koreografen Lotta Gahrton skapar en digital flashmob med dansare i nätverket Dans på röda linjen!

Dansens dag den 29 april 2021 närmar sig och det blev koreograf Lotta Gahrton som valdes ut att skapa årets händelse på Dansens dag, en årlig temadag som manifesterar dansen som konst- och uttrycksform.

Flashmoben kommer att heta Red Alert, och temat är den röda färgen som en varningsklocka i en tid av kriser. Se trailern.

De grupper som har anmält intresse att vara med är dansare från olika stadsdelar och kommuner, olika åldrar och dansstilar. Några har dans som sitt yrke, för andra är det något man gör på fritiden. Det som förenar alla är att de har sin verksamhet någonstans utmed tunnelbanans röda linje och är med i nätverket. 

Danskonsulenterna i Region Stockholm utlyste under februari tillsammans med nätverket koreograf eller danskollektiv för uppdraget. 

Medverkande parter i nätverket Dans på röda linjen är:

Riksteatern, Botkyrka kommun, Botkyrka Kulturskola, Stockholms konstnärliga högskola, Huddinge Kommun, Dansbana!, Fryshuset/Skärholmen, Kulturskolan Stockholm, Midsommargården, CCAP, Stockholms Estetiska Gymnasium. Kungliga svenska balettskolan, Danscentrum, DANSISTAN, Mosaikteatern.

Om Dansens dag

Dansens dag är en temadag som firas årligen den 29 april. Initiativet till att fira dansens dag i Sverige togs av Svensk Danskommitté inför Kulturhuvudstadsåret 1998. 

Den internationella dansdagen etablerades 1982 av International Dance Committee, ITI-Unesco som en hyllning Jean-Georges Noverres (1727-1810) som var förnyare av balettkonsten.

 

Tillbaka till nyhetslistan kultur