Videoverk av Pasi Autio i ny akutentré på Sös

Videoverk av Pasi Autio i nya akutentrén som öppnar onsdag 15 juli 2020.

Syntolkning: Stillbild ur video. Blå botten med element från moln och ringar på vatten.

Ett konstverk som kan förmedla en lugnande känsla och ge andningsrum.

Pasi Autios verk Ögonblickets rymd är en rörlig installation med tillhörande ljud. Rent tekniskt består den av två projektorer som fästs i taket. De rörliga bilderna har filmats med en videokamera i hög bildkvalitet. Ljudet har arbetats fram tillsammans med kompositör Jakob Norgren.

Konstens värde i sjukhusmiljön verkar på flera plan. Den ska skapa nya tankevärldar för patienter, besökare och personal. Konsten bör väcka nyfikenhet hos alla åldersgrupper och bidra till en atmosfär av omsorg och trygghet. Genom att gestalta denna nya plats fortsätter en tradition av konst på Södersjukhuset. Konst i en akut– och behandlingsbyggnad vänder sig till människor i en utsatt och känslig situation.

 - Jag vill att verket ska vara berörande direkt vid första tillfället man möter det, men hoppas att det även senare kan erbjuda nya upplevelser, beroende på besökarens sinnesstämning, säger Pasi Autio. Jag strävar mot att ge besökaren en stärkande känsla och att verkets långsamma tempo och harmoniska ljudvärld ska förmedla en lugnande känsla och ge andningsrum.

Musik som också är anpassad efter ljudet från kösystemet

Musiken är skapad av Jakob Norgren och den anknyter till vågrörelserna i filmen. Instrumenten är basklarinett, flygelhorn och synth. Musikens utgångspunkt i harmoniken och melodiken är att ljudsignalen från kösystemet skulle passa ihop med den, inte krocka med den och skapa dissonans. Ljudnivån på musiken är injusterad i samråd med personalen på sjukhuset och kan komma att förändras efter framtida förutsättningar.

Sös_Ögonblickets rymd_Pasi Autio

Tillbaka till nyhetslistan kultur