Lin

Carl von Linné gav linet dess namn Linum usitatissimum vilket betyder ”det allra mest användbara” eller ”det högst nyttiga linet”.

Det allra mest användbara

Lin är en underbar växt och vi vill att fler lär känna den blå eller vita blomman. Lin betyder på latin ”det högst nyttiga” och sällan har väl ett namn beskrivit en växt så bra. Linet klär oss, värmer och föder oss. Linet drivs av sol, jord och vatten. Det delar en mångtusenårig historia med oss människor.

Vill du odla med oss? *fulltecknat i år*

Var med och odla 1 kvm lin tillsammans med alla lin-intresserade i hela landet. De som anmälde sig innan anmälan stängdes (med långt över tusen deltagare) får sedan ett brev med fröer och en enkel odlingsinstruktion. Sista anmälningsdagen i Stockholm var den 8 april klockan 11 så att fröerna kommer i jorden i slutet av april eller i början av maj.

Under odlingssäsongen får du odlingstips, kulturhistorisk kuriosa och mycket annat med lin-anknytning från oss.

Till hösten blir det tillfällen att bereda ditt lin, alltså att förvandla linhalmen till fiber (lintåga). Då kommer vi att samlas i regionen på olika platser för att bråka, skäkta och häckla. Tid och plats återkommer vi till.

I Region Stockholm samarbetar Linodlarföreningen Fransåker, Stockholms läns Hemslöjdsförening och Region Stockholm Slöjd och Svensk Hemslöjd.

Varför odla lin?

Med projektet ville vi väcka intresse för linet och bygga textila relationer. Vi menar att när man får insikt i vad textil är, som i detta fall en liten påse med frö som växer och blir en urstark fiber, så kommer man att uppskatta textil mer, se på handdukarna på loppmarknaden på ett annat sätt och sätta textil i ett större sammanhang. Vi ville också få fler att upptäcka, glädjen av att göra tillsammans och att göra själv.

Det började med en gammal handduk

En av etnolog Inger Widhjas käraste textilier är en gammal handduk. Anspråkslös vid en första anblick och med handspunnet lin som inslag. När Inger var liten fanns massor av ”konstiga redskap” på mormors vind. ”Vad är det? Hur gör man med den? Kan du visa mig?” Hennes mormor gav då Inger en kvadratmeter i landet, där de tillsammans sådde lin.”Fröerna ska ligga så tätt så sädesärlorna halkar på dem”, minns Inger att hennes mormor sade. Tillsammans gjorde de linberedningens hela process till den färdiga väven. Ingers berättelse födde idén till projektet 1 kvm lin.

Så började projektet 1 kvm lin i Västra Götaland våren 2020, vilket resulterade i att drygt 700 personer var med och odlade lin. 2021 gör vi detta till ett nationellt projekt och alla hemslöjdsföreningar och regionala hemslöjdskonsulenter/utvecklare bjuder in till att odla – från norr till söder, från frö till fiber.

 

Hjälp oss att förbättra Sll.se!

Hjälpte den här informationen dig?