Tre frågor till Lotta Gahrton om Dansens dag

Dansens dag uppmärksammas varje år den 29 april. Koreografen Lotta Gahrton valdes ut för att skapa årets händelse på dagen som ska manifestera dansen som konst- och uttrycksform och här svarar hon på några frågor om Red Alert som är namnet på årets event.

Årets event Red Alert, koreografi Lotta Gahrton

Berätta, vad är det vi kommer att få se på Dansens dag?

Vi är precis i början av processen att skapa en kort film, eller kanske blir det mer av ett kalejdoskop av filmade dansscener där vi kommer undersöka det utrotningshotade. Vi lever i en tid av kriser, där massutrotningen av arter och pandemin är två av dem. Pandemin har varit ett hårt slag mot kultursektorn och inte minst dansen. Så jag ställde mig frågan om dansaren också är en utrotningshotad art? 

Hur kom namnet Red Alert till?

Associationerna kring den röda färgen kom sig av att det är grupperna i Dans på Röda Linjen som medverkar. Rött är en varningsfärg och i naturen kallas det en aposematisk signal som förvarnar rovdjur om att den här varelsen inte är lönt att ge sig på, så att den får vara ifred. Genom det som kallas mimikry, att många arter använder samma aposematiska signal och liknar varandra, utvecklar de ett extra starkt försvar. Något jag tänkte inlemma i arbetet med filmen. Den röda färgen används också kring de utrotningshotade arterna, som rödlistas. Jag tänker mig att filmen kan bli en slags varningsklocka, men också en färgstark manifestation som kan ge hopp.

Vad finns det för utmaningar respektive fördelar med det digitala arbetssättet?

I det här fallet är ju själva idén att skapa dans för film och att använda filmens uttrycksmöjligheter. Det är väldigt spännande och lustfyllt. Dansen är ju så rumslig till sin karaktär och föreställningar som är skapade för att upplevas med den rumsligheten blir sällan bra på film, men har man en produkt som funkar att visa digitalt, så är det såklart fint att man kan nå ut till människor som annars inte hade haft möjlighet att uppleva det. Under arbetsprocessen kommer vi att träffas, men på ett corona-säkert sätt.

 

Tillbaka till nyhetslistan dans