Dansresidens på Lidingö

Under våren har koreografen Helena Franzén haft dansresidens i Lidingö stad. Stadshusets scen har fungerat som repetitionslokal och föreställningen Från och med nu har skapats för mellanstadieelever.

Foto: Håkan Jelk

Genom coronasäkra workshops med fjärde- och femteklassare har dansare och elever mötts på temat; hur blir jag den jag är och hur förändras jag genom dem jag möter? Föreställningen ställer frågor kring identitet och om hur vi förändrar och anpassar våra egenskaper och egenheter.

Föreställningen dansas av fyra nyutbildade dansare. En ung ensemble möter en ung publik! Danskompaniet har även haft workshops på fritidsgårdarna där unga har fått ta del av hur det är att arbeta med dansen som yrke. Ungdomarna fick lära sig en bit ur föreställningen och Jenny Engström som är ansvarig för Dansprofilen på fritidsgårdarna säger att mötet har präglats av nyfikenhet, inspiration och glädje.  
 
Linn Fletcher, workshopledare och koreografiassistent är själv uppvuxen på Lidingö. ”För mig som hållit i workshoparna har det varit otroligt givande att få se barnens lätta tillgång till rörelse, skapandet och att få se dansglädjen som de delar. Det har också varit väldigt betydelsefull att få komma och berätta att vi arbetar med dans och scenkonst och att det är ett "riktigt" jobb man kan gå till. Jag känner starkt för det då jag själv är uppvuxen på Lidingö och introducerades till scenkonst först i högstadiet och gymnasiet. Så det är otroligt givande att få låta dem ta del av en vardag som de möjligtvis inte visste fanns!”  
 
Anneli Mannberg, kultursekreterare på Lidingö stad ser också ett mervärde för kommunen. Trots pandemin har mycket kunnat genomföras men på andra sätt. Hon hoppas att samarbetet kan fortsätta under hösten och att de kan ställa ut delar ur Helena Franzéns utställning ”Mitt dansande liv” som visades på Dansmuseet förra året.  
 
Från och med nu har premiär för en inbjuden begränsad skara den 31 mars på Lidingö Stadshus och den streamas även för elever på mellanstadiet. I september planeras det för att fler föreställningar ska visas i kommunen. 


Med stöd av Kulturrådet Stockholm, Stockholm Stad, Region Stockholm, Lidingö kommun.

Hjälp oss att förbättra Sll.se!

Hjälpte den här informationen dig?