Cirkusresidens Nykvarn

Nykvarns kommun tillsammans med Region Stockholm Dans Cirkus satsar under ett år extra mycket på cirkuskonsten. Kultursamordnaren Anna Rautio och strategen Fredrik Ljungestig arbetar fram olika cirkusmöten och vill att residenset ska innehålla publika arrangemang men också ha ett skapande perspektiv.

I projektet Cirkus för alla, har man valt att arbeta med några av de professionella cirkusartister som bor i trakten för att skapa en naturlig relation mellan platsen och konstformen. Men under projektets gång kommer även andra cirkusgrupper kunna göra nedslag i kommunen.  

Syftet är att skapa förutsättningar för aktörer att verka i Nykvarn, både publikt, produktionsinriktat samt via workshops. Cirkusresidens ska bidra till att öka och vidga kulturintresset och cirkusen som konstform i kommunen. Projektet ska primärt nå barn och unga som målgrupp.  

Kultursamordnare Anna Rautio beskriver höstlovsveckans cirkusläger så här: 

“Cirkusföreningen Naked Ape med Jacob Westin höll i ett cirkusläger för ett 50 tal barn mellan 7-9 samt 10-12 år. Grupperna blev fulltecknade väldigt snabbt. Vi ser att det finns ett stort sug efter mer cirkus i Nykvarn och det är väldigt roligt att just Jacob ledde lägret. Han besökte Folkets Park i Nykvarn under sommaren med föreställningen Jacobskis enmanscirkus, med efterföljande workshop. Flera av barnen på höstens läger kände igen Jacob från i somras och fick redan då prova på bland annat jonglering"

Cirkus-för-alla-Nykvarn.jpgFoto: Einar Kling Odelcrants

Hjälp oss att förbättra Sll.se!

Hjälpte den här informationen dig?