Innovation till nytta för invånare: säkrare snabbare medicinering med glasampullöppnare

När många glasampuller med läkemedel måste öppnas snabbt är risken för skärskador mycket hög. Nu utvecklas en apparat som gör processen både säkrare och snabbare.

När många glasampuller med läkemedel måste öppnas snabbt är risken för skärskador mycket hög.

På beroendecentrums akutvårdsavdelning på S:t Görans sjukhus behandlas patienter med abstinens och delirium som ofta behöver stora doser av intravenöst läkemedel.
- I akut livshotande situationer kan det behöva öppnas uppemot 70 glasampuller i olika storlekar inom loppet av 45 minuter. Att förbereda en spruta med en dos krävs åtta ampuller och tar cirka två minuter, berättar läkaren Ferenc Szél.

För att snabba på öppnandet behövs det oftast två personer. En som öppnar ampullerna och en som suger upp och injicera läkemedlet.

Ferenc Szél fick en idé om hur det här skulle kunna göras säkrare och snabbare. Med stöd av Innovationsfonden började han utveckla en apparat som kan öppna alla åtta ampuller på samma gång och ladda sprutan på bara 30 sekunder. En utrustning som kan skötas av en enda person och där ampullerna inte alls behöver hanteras med händerna.

Idag arbetar Szél med fortsatt utveckling av produkten tillsammans med Mimmi Nenzell Ringdahl, undersköterska med inriktning akutsjukvård och psykiatri, och Johannes Walfridsson, företagare inom området produkt- och affärsutveckling. Målet är att starta produktion och försäljning riktad till såväl beroendevården som andra vårdenheter, veterinärkliniker och forskningslaboratorier.