Nyheter

  • SJ kör SL:s pendeltåg från den 3 mars 2024

    Region Stockholm och SJ har tecknat ett avtal avseende drift av pendeltågstrafik. SJ tar över som operatör från 3 mars, med ett avtal som sträcker sig två år. I och med detta får SJ totalansvar för pendeltågen; trafik, underhåll och service. Avtalet innebär att SJ kör trafik på löpande räkning, med öppna böcker och i mycket nära samverkan med Region Stockholms trafikförvaltning i alla beslut.

    Kollektivtrafik
  • Region Stockholms preliminära resultat för 2023

    Region Stockholm har fortsatt ett mycket tufft ekonomiskt läge inför 2024 likt övriga regioner i landet. Region Stockholm redovisar ett preliminärt resultat på -1,0 miljard kronor för 2023. Det är 2,4 miljarder kronor bättre än budget på -3,5 miljarder kronor. Högre samlade skatteintäkter om 2,8 miljarder kronor är den huvudsakliga förklaringen. Samtidigt pågår ett arbete för att minska Region Stockholms kostnadsutveckling.

    Ekonomi och budget
  • Storslam för Film Stockholms samproduktioner på Guldbaggegalan

    Den regionala filmfonden Film Stockholms samproduktioner tog hem hela tio Guldbaggar på måndagskvällens gala som hyllade 2023 års svenska filmer. Paradiset brinner av Mika Gustafson prisades som bästa film och Axel Peterséns Syndabocken tog hem hela sju Guldbaggar.

    Kultur
  • Fler utbildningsplatser ska ge fler läkare och specialistläkare

    Genom fler utbildningsplatser för läkares bastjänstgöring ska länets invånare få tillgång till fler läkare. Samtidigt behöver antalet specialister i allmänmedicin öka. Därför ska antalet tjänster för specialisttjänstgöring i allmänmedicin bli fler.

    Hälso- och sjukvård
  • Svagaste folkökningen i länet på 18 år

    Stockholms läns befolkning ökade med 14 794 personer under 2023 till totalt 2 454 821 i slutet av året. En ökning med 0,6 procent. Procentuellt hade bara Uppsala och Västerbotten en högre folkökningstakt, ändå är det den svagaste ökningen på 18 år.

    Regional utvecklingHållbarhet
  • Nya ramar för utvecklat samarbete

    Region Stockholm och Stockholms stad har nu enats om nya ramar för ett utvecklat samarbete kring bygget av bussterminalen vid Slussen. 

    KollektivtrafikProjekt inom buss
  • Ny strategi för effektivare hantering av berg- och jordmassor

    Det behövs stora mängder berg- och jordmassor för att bygga nya bostäder och ny infrastruktur i Stockholms län. I dag återvinns massorna i alltför låg utsträckning och körs i stället långt bort och läggs på hög. Nu har Region Stockholm tillsammans med flera andra aktörer tagit fram en ny strategi för en mer klimatsmart hantering av massorna.

    Regional utvecklingHållbarhet
  • Ny undersökning kartlägger smärta hos stockholmarna

    Under hösten kartlägger Region Stockholm förekomsten av smärta bland invånarna i Stockholms län och hur vardagslivet påverkas av att ha ont. Syftet är att öka kunskapen om smärta, som är ett av våra största folkhälsoproblem.

    Hälso- och sjukvård
  • Budget 2024: Budgeten i siffror

    Budgeten uppgår till 133 miljarder kronor 2024. Det vill säga, så stora är de totala budgeterade intäkterna.

    Ekonomi och budgetOrganisation och styrning
  • Budget 2024: Tuffa förutsättningar i ett allvarligt ekonomiskt läge

    Det krävs tydliga ekonomiska ramar, vissa besparingar och åtgärder som ökar intäkterna för att Region Stockholm fortsatt ska kunna hantera den allvarliga ekonomiska situationen. Det framgår av budget för 2024 som debatteras och beslutas den 7–8 november.

    Ekonomi och budgetOrganisation och styrning
  • Högt betyg för specialistsjukvården

    Specialistsjukvården i Region Stockholm får högt betyg i 2023 års nationella patientenkät. Ungefär 90 procent av de tillfrågade har haft en bra helhetsupplevelse i vården.

    Hälso- och sjukvård
  • Vaccination mot influensa och covid-19

    Vaccination mot säsongens influensa påbörjas den 7 november. Du som rekommenderas att vaccinera dig mot influensa kan vid samma tillfälle vaccinera dig mot covid-19.

    Hälso- och sjukvård
  • Budget 2024: Mer forskning nära primärvården

    Allt fler patienter får sin vård inom primärvården, till exempel på en vårdcentral. Då måste även forskningen följa med ut från sjukhusen. Det framgår av budget 2024 som debatteras och beslutas den 7–8 november.

    Ekonomi och budgetForskning och innovationHälso- och sjukvård
  • Regionfullmäktige beslutar om budget 2024 den 7–8 november

    Den 7–8 november debatteras och beslutas budget 2024 för Region Stockholm i fullmäktige. Du kan följa debatten live via länk till webb-TV. Men också läsa aktuella sammanträdeshandlingar samt nyheter om de beslut som tas.

    Organisation och styrning
  • Viktigt steg mot gemensam biobank stärker forskning och akademi i Stockholmsregionen

    Ett nytt samarbetsavtal mellan Karolinska Institutet och Region Stockholm genom Karolinska Universitetssjukhuset innebär ett fördjupat samarbete för att åstadkomma en samlad biobankinfrastruktur i Stockholm. Målet är att på sikt skapa en gemensam biobank i hela Region Stockholm. Detta är också ett viktigt steg som driver arbetet framåt att göra Stockholmsregionen världsledande inom Life Science.

    Forskning och innovation
  • 8 mars: Lägesrapport om covid-19

    Totalt vårdas 384 patienter med covid-19 vid något av regionens sjukhus. Det är 12 färre än det som rapporterades förra tisdagen.

    Hälso- och sjukvård
  • Region Stockholms tertialrapport 2022

    Region Stockholm redovisar ett resultat per april 2022 på 1 677 miljoner kronor, att jämföra med budgeterat resultat för perioden på -252 miljoner kronor. Prognostiserat resultat för helåret 2022 uppgår till 1 487 miljoner kronor, vilket är 1 346 miljoner kronor högre än budget. Resultatprognosen förklaras främst av ökade skatteintäkter på 1 988 miljoner kronor. Det framgår av Region Stockholms tertialrapport för 2022. I ärendet om tertialrapporten som behandlas av regionstyrelsen den 14 juni, ingår även bilagan Ekonomiska förutsättningar inför Budget 2023.

    Ekonomi och budgetOrganisation och styrning