Alexander testar på rollen som kravanalytiker

Alexander Heige läser till kravanalytiker inriktning it, och gör nu sin praktikperiod på sektion utveckling och digitalisering hos oss. Men vägen till en framtid inom informationsteknik var till en början inte helt spikrak.

Ambitionen smög sig långsamt fram efter gymnasiet när han tog de första kliven ut på arbetsmarknaden. I de första jobben på kundtjänst och lager blev han per automatik kollegornas it-hjälte och support för alla möjliga it-relaterade frågor.

– Där och då föddes mitt intresse för programmering. Jag började utveckla system för att underlätta administrativa, manuella processer och märkte att jag var bra på det. Till slut startade jag egen firma och snickrade ihop webbplatser, berättar Alexander.

Utbildningen till kravanalytiker blev startskottet för Alexanders karriär. Eller som han själv uttryckte det: "Äntligen hittade jag en utbildning som beskriver vad jag faktiskt vill hålla på med".

Alexander återkommer flera gånger till varför kravanalyser är spännande.

– Jag vill hjälpa andra att forma och utveckla system som ska göra det enklare. Det handlar om att utgå från vem som har behovet och hur behovet ser ut och sedan försöka göra systemet så bra som möjligt, säger han.

Alexanders handledare heter Ulrika Park och är produktägare. Man skulle kunna säga att de fann varann på en föreläsning som Ulrika höll på yrkeshögskolan. Alexander blev nyfiken på trafikförvaltningen och med en smula envishet hade han sålt in sig som praktikant mellan oktober och december.

– Ulrika är en bra handledare som är noga med att jag är en del av teamet. Det känns nästan som att jag är anställd här. Vi jobbar med att utforma ett användargränssnitt i vilket verksamheten kommer att kunna se statististiken för hur många dagliga resenärer som rör sig i SL-trafiken.

Alexander uttrycker att han trivs bra med att jobba i en verksamhet där han får möjlighet att göra verklig samhällsnytta. Till våren flyttar han till Göteborg och vill börja jobba på riktigt - gärna inom kollektivtrafiken eftersom tiden på TF blev lite av en ögonöppnare.

– Jag hade absolut kunnat se mig själv jobba på trafikförvaltningen. Det är bra att företag välkomnar praktikanter, ofta gör det mer nytta än man kanske tror. Häromdagen sa Ulrika att hon inte vet hur det ska gå när jag slutar här, säger Alexander och skrattar.