Möt Sudans första kvinnliga trafikanalytiker på TF

Alaa Eltayeb kommer från Sudan och läser en master inom transport och geoinformatik på Kungliga Tekniska Högskolan. Under våren har hon som den första kvinnliga trafikanalytikern från Sudan skrivit sitt exjobb hos oss.

Aprilvädret med sina skov av vinterkyla skrämmer inte tjugosjuåriga Alaa Eltayeb från Sudan. Det glittrar till i ögonen när hon med förtjusning talar om vinter och snö i det avlånga landet norr om ekvatorn. Med hjälp av ett stipendium kom Alaa till Sverige i början av februari för att skriva sin sista uppsats inom transport och geoinformatik. Hon har en kandidatexamen från hemlandet bakom sig och snart väntar en spännande arbetsmarknad.

– Jag hade några alternativ att välja på för min uppsats, men jag kände starkt att trafikförvaltningen levde upp till mina förväntningar. Dessutom ville jag landa nånstans där jag verkligen kunde lära mig massor, säger Alaa.

Alaas exjobb har utgått ifrån ett redan skrivet arbete där en tidigare student undersökte möjligheten att införliva trängsel som faktor i de trafikanalyser som görs i vår verksamhet. Under handledning av Erik Almlöf, trafikanalytiker hos oss, har Alaa jobbat med att implementera de framtagna trängselfaktorerna i Visum, en programvara som används för att genomföra trafikanalyser. Syftet var att skapa förutsättningar för oss att göra mer genomtänkta beslut inför kommande satsningar i kollektivtrafiken. Trängsel är, som Alaa själv säger, ett "hett ämne" just nu.

– Erik och hans kollegor hjälpte mig utforma förslaget till exjobb. Alla här har varit otroligt välkomnande och försökt hjälpa mig så mycket de kan. Jag har varit på trafikförvaltningen varje vecka med undantag för några lektioner på högskolan då och då. Ibland har jag suttit här på helgerna också, bara för att jag trivs så bra, berättar Alaa.

Målet är glasklart - Alaa ska lära sig ännu bättre svenska och gärna hitta ett jobb här i Sverige där hon får möjlighet att lära sig mer om kollektivtrafiksystem.

– Min dröm är att en dag återvända till Sudan och vara med och bygga upp ett väl fungerande transportsystem där. Men just nu är det inget alternativ. Miljontals människor protesterar mot Sudans nuvarande regering och inskränkningarna av mänskliga rättigheter. Därför värderar jag den här erfarenheten i Sverige väldigt högt.

 

Hjälp oss att förbättra Sll.se!

Hjälpte den här informationen dig?