Munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid från 7 januari

Folkhälsomyndigheten har beslutat om ett nytt allmänt råd som innebär att munskydd bör användas i kollektivtrafiken på vardagar i rusningstid från 7 januari. Men viktigast är att hålla avstånd, tvätta händerna, stanna hemma vid minsta symtom och undvika sociala kontakter utanför hemmet. Gå, cykla eller ta dig fram på andra sätt än med SL om du kan och vädret tillåter.

De nya rekommendationerna om munskydd i kollektivtrafiken börjar gälla från och med den 7 januari i hela landet. Munskydd ska användas under rusningstid, som är klockan 07-09 och 16-18 helgfria vardagar. Rådet riktar sig till personer födda 2004 och tidigare. 

Folkhälsohälsomyndigheten bedömer att det kan finnas situationer där det är svårt att undvika trängsel och nära kontakt under längre tid och att munskydd då kan vara av värde. Kollektivtrafiken är ett sådant exempel.

- Munskydd i kollektivtrafiken är ännu ett verktyg för att minska smittspridningen, precis som testning och smittspårning. Om du absolut måste resa - tvätta händerna före och efter resan och håll avstånd från andra på stationerna, ombord och när du går av och på, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm.

Enligt det nya rådet är det i första hand vars och ens ansvar att ha med sig eget munskydd när man ska resa med kollektivtrafiken. Folkhälsomyndigheten rekommenderar engångsmunskydd med CE-märkning. Folkhälsomyndigheten rekommenderar även de företag som bedriver kollektivtrafik att tillhandahålla munskydd till de resenärer som inte haft möjlighet att ha med sig eget. SL tittar därför nu på hur tillhandahållandet kan göras möjligt och återkommer med mera information måndag 4 januari. 

- Det är också viktigt att använda munskydd rätt. På 1177.se finns en film som visar hur du ska göra, titta gärna på den, säger Maria Rotzén Östlund.

Läs mer:

Film om hur du använder munskydd på ett säkert sätt på 1177.se


Viktigare än någonsin att undvika kollektivtrafiken och aktuellt om munskydd på sl.se

Rekommendation avseende munskydd till företag som bedriver kollektivtrafik på folkhalsomyndigheten.se

Munskyddsanvändning i samhället utanför vård- och omsorg på folkhälsomyndigheten.se

Tillbaka till nyhetslistan