Budget 2020: Tidigare start för tre stora projekt i kollektivtrafiken

För tre stora projekt inom kollektivtrafiken ska planläggning, utveckling och analys starta tidigare än planerat. Det gäller tunnelbanan Fridhemsplan-Älvsjö, Roslagsbanan till City och Spårväg Syd. Detta enligt en överenskommelse med kommunerna.

Del av Sverigeförhandlingen

De tre projekten är en del i Sverigeförhandlingen, där regionen och kommunerna har gemensamma avtal med staten för att förbättra och bygga ut kollektivtrafiken och bygga nya bostäder.

Roslagsbanan ska byggas samman med station T-centralen, via Odenplan. Planerad projektstart var 2026 men enligt den nya överenskommelsen ska projektet inledes redan 2020.

Den nya tunnelbanelinjen mellan Fridhemsplan och Älvsjö, via Liljeholmen, skulle ha påbörjats 2022 men tidigareläggs till 2020.

Spårväg Syd, som är en ny spårvagnslinje mellan Älvsjö och Flemingsberg, via Kungens Kurva, skulle ha påbörjats 2024. Men även här inleds projektet redan 2020.

Angeläget med tidig start

Region Stockholm och de berörda kommunerna i varje projekt har kommit fram till att det är angeläget att starta så snart det var möjligt, vilket nu görs genom förskottsbetalningar från parterna.

Kommunerna har, som en del i Sverigeförhandlingen, åtagit sig att skapa förutsättningar så att över 100 000 nya bostäder kan byggas i Stockholmsregionen.

Tillbaka till nyhetslistan