Dagens flytt till nya sjukhusbyggnaden i Solna är genomförd

Idag har förlossningen, intensivakuten och andra verksamheter flyttat in i Karolinska Universitetssjukhusets nya sjukhusbyggnad. Flytten har gått enligt plan och ungefär 70 patienter har flyttat in i de nya lokalerna. Fullt fokus låg på patientsäkerheten.

Utöver förlossningen, intensivakuten och traumavården omfattade dagens flytt även intensivvård, operationsavdelningar och flera vårdavdelningar. Flytten av patienter till de nya lokalerna gjordes i kulvertar från den äldre sjukhusbyggnaden.

Förlossningen

Sedan i fredags kväll tas inga nya födande emot medan de som redan påbörjat sin förlossning vårdas kvar. På måndag morgon öppnar förlossningen i sina nya lokaler.

Länets andra förlossningsenheter tar hand om de kvinnor som inte kan föda på Karolinska Solna i samband med flytten. De som planerat att föda på Karolinska Solna ska ringa dit när det är dags. En koordinator kommer då ordna plats på någon av de andra fem förlossningsenheterna i länet. Förlossningar som kräver högspecialiserad vård kommer tas omhand på Karolinska Solna även under flyttperioden.

Intensivakuten

Intensivakuten öppnade i sina nya lokaler klockan 06.00 idag den 28 oktober. Samtidigt stängde verksamheten i de tidigare lokalerna. Intensivakuten tar emot de allra svårast sjuka och skadade patienterna som kommer dit med ambulans, helikopter eller accepterad remiss. Det är vårdbehovet som avgör om intensivakuten är rätt vårdform.

Vuxna med behov av akut vård kan som vanligt vända sig till någon av länets övriga akutsjukhus eller någon av länets nio närakuter. Rekommendationen är att alltid ringa 1177 för vägledning till rätt vårdform, och 112 när livet är i fara.

Vårdgivare samverkar

Under flyttperioden hjälps alla vårdgivare åt att ta hand om de patienter som inte kan få vård på Karolinska Universitetssjukhuset Solna. Ambitionen med flyttplaneringen är att så få patienter som möjligt ska påverkas, men viss planerad vård kommer att flyttas fram. Karolinska Universitetssjukhuset kommer att ta hand om de flesta patienter själva under flyttperioden, till exempel genom att ge patienter vård i Huddinge istället för i Solna.

Alla verksamheter på plats

I den nya sjukhusbyggnaden samlas länets mest avancerade och högspecialiserade vård. Inflyttningen har skett i omgångar sedan november 2016. När den här flytten är avklarad är alla verksamheter på plats i den nya sjukhusbyggnaden, men ytterligare några flyttar till andra byggnader på sjukhusområdet återstår under 2019.

 

Tillbaka till nyhetslistan