Den 6 februari firas Samefolkets dag

Samiska flaggan. Foto: Madelene Edlund

Nationaldagen firas för att högtidlighålla minnet av den första samiska kongressen, landsmötet, som ägde rum den 6 februari 1917 i Trondheim. Landsmötet samlade för första gången samer från norr till söder över nationsgränserna för att diskutera och belysa gemensamma frågor.

Vid den femtonde samekonferensen i Helsingfors 1992 beslutades att nationaldagen ska firas den 6 februari. Det första firandet skedde i samband med inledandet av FN:s internationella urbefolkningsår 1993 i Jokkmokk. Samernas nationaldag firas i hela Sápmi.

Flaggan

Den samiska flaggan är gemensam för alla samer. Den godkändes den 15 augusti 1986 av den Nordiska Samekonferensen i Åre. Flaggan är formgiven av Astrid Båhl. Cirkeln är en symbol för både solen och månen. Solringen är röd och månringen är blå. Flaggans färger, röd, blå, grön och gul kommer från den traditionella samiska dräkten.

Nationalsången

Nationalsången Sámi soga lávlla antogs samtidigt som den officiella samiska nationaldagen. Texten är skriven 1906 av sjösamen Isak Saba (1875-1921) som var född i nordnorska Nesseby. Isak Saba var den första same som valdes in i norska Stortinget. Melodin är komponerad av Arne Sörlie.

Det finns cirka 20 000 – 35 000 samer i Sverige som talar olika varianter av samiska.

Mer om nationella minoriteter

Sverige har fem erkända nationella minoriteter som är sverigefinnar, romer, judar, samer och tornedalingar. Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk innehåller bestämmelser om de nationella minoriteternas rätt till information och inflytande samt rätten att använda sitt eget språk i kontakt med offentliga verksamheter.

Tillbaka till nyhetslistan