Nya tunnelbanan

Stockholmsregionen växer. När fler människor väljer att bo och vistas i Stockholm ökar behovet av fler bostäder och en väl fungerande kollektivtrafik. Nu bygger vi därför ut tunnelbanan och en ny depå. Kartan visar ungefärliga sträckningar.

Projektets tidslinje

Detta gör vi

Nu bygger vi ut tunnelbanan. I framtiden blir det möjligt att ta tunnelbanan till och från Nacka, Barkarby och Arenastaden. Dessutom ska Blå linje kopplas ihop med den gröna Hagsätragrenen. 2020 börjar vi projektera för nya sträckan Fridhemsplan till Älvsjö.

Syfte

När fler människor väljer att bo i Stockholmsregionen behövs en väl fungerande kollektivtrafik. För att staden ska kunna fortsätta växa behöver vi satsa på hållbara trafiklösningar. Nya tunnelbanan bidrar till att stockholmarnas vardag blir smidigare.

Vem påverkas och tidplan

Vi planerar noga för att vardagslivet i närområdet ska fungera under byggtiden. Byggstart sker 2019. Planerad trafikstart för tunnelbana till Barkarby beräknas vara 2026. För Nacka, Södermalm och Söderort är planerad trafikstart är 2030. Byggtid för tunnelbana till Arenastaden är cirka 8 år.

Vill du veta mer om utbyggnaden av nya tunnelbanan och ta del av alla löpande nyheter?

nyatunnelbanan.sll.se hittar du även tidplaner, kontaktuppgifter, informationsmaterial, information om hur du påverkas under byggtidenn, underlag för upphandling och mycket mer.

Sverigeförhandlingen kom under våren 2017 överens med Region Stockholm om att bygga en ny tunnelbanelinje mellan Fridhemsplan och Älvsjö, via Liljeholmen. Projektering för den startar under 2020.

Tidplaner för utbyggnad av:

Film om nya tunnelbanan

På lite drygt tre minuter sammanfattas hela den stora tunnelbaneutbyggnaden i Stockholms län. Vill du veta vart tunnelbanan ska gå, när den ska byggas och varför? Här får du svaren.

Tillbaka till alla projekt

Hjälp oss att förbättra Sll.se!

Hjälpte den här informationen dig?
Tillbaka till alla projekt

Hjälp oss att förbättra Sll.se!

Hjälpte den här informationen dig?