Kommunkoreograf Robin Jonsson i Tyresö kommun

Koreografen Robin Jonsson har under 2022 och 2023 arbetat som kommunkoreograf i Tyresö kommun. Robin har verkat för att väcka intresse för dans och öka tillgängligheten, i samarbete med kommunens verksamheter.

Kortfakta om residenset

  • Utfördes Tyresö kommun under 2022 och 2023.
  • Genomfördes av koreograf Robin Jonsson med dansare samt filmaren Helene Berg.
  • Samverkade med flera av kommunens verksamheter såsom kulturskolan, biblioteket, fritidsgårdar, skola, förskola och daglig verksamhet.

Vad var syftet med residenset?

Syftet med residenset var att fler barn och unga i Tyresö kommun skulle få möta konstformen dans. Det var också en möjlighet för koreografen att utveckla metoder och verk i nära samarbete med en ung publik.

Två personer i en gymnastiksal iklädda blåa och vita träningsoveraller och vr-glasögon.
Koreograf Robin Jonsson i gymnastiksal, Tyresö kommun

Hur gick residenset till? 

Residenset genomfördes i samarbete med kommunens verksamheter och arrangemang. Under året skapades en ljuddanspromenad med inspiration från Tyresö-invånares tankar och med ljud från unga kickbike-åkare i Stadsparken.

Dansfilm på kulturskolan

På kulturskolan fick ungdomar skapa en dansfilm tillsammans med koreografen och filmaren Helene Berg. De gav filmen namnet Rörliga möten i Tyresö, den hade premiär på Tyresö filmfestival i december 2022.

Se filmen Rörliga möten i Tyresö på Vimeo

Två personer dansar, i förgrunden kamera som filmar dansarna.
Inspelning av dansfilm.

Uppdraget Önskedansen

Uppdraget Önskedansen utlystes där olika verksamheter i Tyresö kunde önska någon form av dansupplevelse i samarbete med kommunkoreografen. Flera olika verksamheter arrangerade Önskedans-uppdrag, till exempel Etableringscenter för nyanlända barn från Ukraina och TYDA daglig verksamhet.

Fler arrangemang och föreställningar

Andra arrangemang var Silent Disco, VR pop-up och Sagostund på biblioteket, samt Funkisfestivalen med roboten Alex. Även en ny dansföreställning, Newcomers, började skapas i samarbete med elever i högstadieskolor.

Vad blev resultatet? 

Genom föreställningar, arrangemang och dansupplevelser fick över 2 500 barn, unga och vuxna möta dansen genom Tyresös kommunkoreograf. VR-föreställningen Newcomers finns nu att boka i Kulturkatalogen.

Om samarbetet

Residenset var ett samarbete mellan kommunkoreografen, Tyresö kommun och Region Stockholms danskonsulenter. Urvalet till residenset gjordes i samråd med Riisa Löfström, enhetschef Bergfotens fritidsgård och Louise Nilsson, kultursamordnare Tyresö kommun under 2022.

  • Senast granskad: 6 februari 2024

Du kanske också är intresserad av