Communitydans Dansakuten i Ekerö kommun

Under 2022–2023 genomförde danskonstnärerna Helena Lambert och Katarina Rosén communitydans i Ekerö kommun under namnet Dansakuten. I Dansakuten gav de invånarna en rörelsebaserad upplevelse på temat ”hållbart varande”.

Kortfakta om residenset

  • I Ekerö kommun.
  • Utfördes under 2023.
  • Genomfördes av Helena Lambert, danskonstnär, och Katarina Rosén, dans- och cirkusartist.

Vad var syftet?

Syftet var att förankra dansen i Ekerö kommun. Konstnärerna Helena Lambert och Katarina Rosén skapade sammanhang och synlighet för dansen och uppmuntrade deltagarnas kreativitet. Genom att slå upp sitt danstält på flera olika platser kunde verksamheter som förskola, daglig verksamhet, äldreboende och vanliga invånare i kommunen få möta dans på ett oväntat sätt.

Två personer ligger på en gren uppe i ett träd i en stadsmiljö.
Foto: Margareta Levin Blekastad 

Hur gick det till?

Genom att erbjuda korta dansmöten på flera platser i kommunen bjöds invånarna in till en dansakut för att skapa och få dansrecept, koreografier som utgick helt från individens behov, drömmar, önskningar och förutsättningar. De som ville fördjupa sig bjöds in till en längre danskur.

Vad blev resultatet?

En utställning på Galleri Utkiken i Ekerö centrum avslutade residenset. Dansakutens danskonstnärer fortsätter att arbeta och utveckla konceptet i samarbete med flera kommuner och organisationer.

Ett gult partytält på ett torg med texten Dansakuten, två personer i röda jackor och gröna byxor står i tältet och blir fotograferade av en äldre person med mobiltelefon.

Om samarbetet

Residenset var ett samarbete mellan danskonstnärerna Helena Lambert och Katarina Rosén. Ekerö kommun och Region Stockholms danskonsulenter. Urvalet till residenset gjordes i samråd med Miranda Renberg, kultursamordnare och Camilla Ljungdahl, kultur och bibliotekschef, Ekerö kommun.

  • Senast granskad: 20 december 2023