Cirkusresidens i Gula Villan – Krisp

2022 hade cirkusartisterna Klara Mossberg och Lisa Angberg, ett cirkusresidens i Gula Villan i Järna. Under residenset arbetade de fram föreställningen Krisp för barn och unga.

Kortfakta om residenset

  • Utfördes 2022.
  • På kulturhuset Gula Villan i Järna, Södertälje kommun.
  • Genomfördes av cirkusartisterna Klara Mossberg, lindansare och luftakrobat och Lisa Angberg, specialist på handstående. Lisa gör även luftakrobatik i par och solo samt disciplinen contortion, vighet.

Vad var syftet med residenset?

Syftet var att skapa, processa och arbeta fram en föreställning för barn och unga. Till cirkusresidenset valdes Klara Mossberg och Lisa Angberg för sitt arbete med ett cirkusprojekt för mellan- och högstadieelever.

Hur gick residenset till?

Cirkusartisterna genomförde flera labb med elever i årskurs två och tre och arbetade tillsammans fram temat ”att ge plats”. De genomförde också två work in progress-visningar där eleverna bjöds in att påverka föreställningen i mars 2022 samt i december 2022.

Kupade händer med målande naglar olika färger håller cornflakes.
Från föreställningen Krisp. Foto: Florence Schroeder

Vad blev resultatet?

Föreställningen som Klara Mossberg och Lisa Angberg skapade under residenset har fått namnet Krisp. Genom att använda cirkusens fysiska rörelser och taktila element får publiken på ett lekfullt sätt koppla sig till sina sinnen. Det handlar om att förstå vad kroppsspråk kan berätta och hur vi, genom att samarbeta, kan skapa nya möjligheter tillsammans.

En person bär en annan person över axeln på en trottoar. Båda tittar in i kameran.
Från föreställningen Krisp. Foto: Florence Schroeder

Krisp hade premiär i januari 2023 på Järfälla Kulturscen och har sedan dess spelat runt om i Stockholms län för skolor och familjer.

Om samarbetet

Residenset var ett samarbete mellan cirkusartisterna, verksamhetsansvariga på Gula Villan i Järna och Region Stockholms cirkus- och danskonsulenter. De satt även i urvalsgruppen tillsammans med kultursamordnaren i Nykvarns kommun och producenten på Södertälje stadsscen.

  • Senast granskad: 14 december 2023