Siri sommarjobbar på S:t Eriks Ögonsjukhus AB

Siri Nyman är den första kontakten för patienter som kommer till barnögonvård- och skelningsmottagningen på S:t Eriks Ögonsjukhus AB. Som receptionist ser hon till att alla känner sig välkomna och registreras inför besöket.

Siri tycker att det är lätt att känna att hennes arbete är betydelsefullt. Registreringen är en nödvändig första del av besöket.

Viktig första kontakt

– Den första kontakten med patienten är jätteviktig, att alla känner sig väl bemötta. Jag har en hel del att hålla reda på också. Till exempel behöver jag registrera vilka som ska ha ögondroppar i väntrummet. Ögondropparna vidgar pupillerna inför undersökningen, berättar Siri.

Inspirerad av sommarjobbet

Tidigare har Siri inte tänkt sig en framtid inom hälso- och sjukvården.

– Men jag kanske har ändrat mig. Det är väldigt kul att arbeta här och personalen har så bra gemenskap. De pratar öppet om allting och involverar mig i samtalen, det är jätteskönt. Dessutom är det intressant med ögon.

När Siri var liten var hon själv patient på St Eriks Ögonsjukhus. Det var en slump att hon hamnade just här, men under sommarjobbet har hon träffat läkare och sjuksköterskor som tog hand om henne när hon var liten.

– Om jag väljer att jobba i vården så kommer det att bli något med ögon.

Väl omhändertagen

Siri är nöjd med den introduktion hon fått av sin handledare och andra på arbetsplatsen.

– De har också varit tydliga med att jag inte behöver lära mig allt på en gång och att det är tillåtet att göra fel från början. Det kändes väldigt bra att höra det.

Överhuvudtaget upplever Siri att hennes arbetsplats är bra på sådant som gör att det går lätt att orientera sig som ny. Första dagen fick hon ett skåp och hennes handledare visade var i kylen hon kunde ställa matlådan, berättade när det var fikapaus och dags för lunch. Hon fick också gå runt och hälsa på alla.

– Många av de sakerna kanske låter självklara, men som ny betyder det mycket.

Det märks att landstinget har vana att ta emot sommarjobbare

Bra upplägg

För Siri passar det väldigt bra att jobba fyra veckor i sträck på heltid. Då vet hon att hon kan vara ledig på heltid några veckor också. Många kompisar har jobb där de rycker in när det behövs personal. Då måste de vara tillgängliga hela tiden, även de dagar det inte blir något jobb.

– Det märks att landstinget har vana att ta emot sommarjobbare. Det finns en ordentlig plan för oss.

 

 

Text: Lisa Thorsén